Stiri de ultima ora

S-a votat noua lege pentru finanţarea partidelor politice | În ce condiții vor fi dați bani de la buget!

S-a votat noua lege pentru finanţarea partidelor politice | În ce condiții vor fi dați bani de la buget!
Actualitate
Proiectul noii legi privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale a trecut lejer prin Camera Deputaţilor, după ce partidele parlamentare negociaseră textul în Comisia de Cod Electoral. Astfel, 262 de deputaţi au votat pentru, 20 s-au abţinut şi au existat doar opt voturi împotrivă.

Cu toate că proiectul nu a avut probleme în a fi impus în Parlament, au existat şi voci care l-au contestat.

Deputatul UDMR, Marton Arpad, a spus că nu a votat legea deoarece finanţarea campaniilor electorale se duce într-un loc greşit. ”Finanţarea campaniei electorale în legea votată va fi netransparentă şi deschide calea la cumpărarea candidaţilor. Singurii care pot depune sume de bani la campanii sunt candidaţii, singurii care au drept de a primi donaţii, nu partidul, ci candidatul. Nu s-a dorit o reglementare clară a modului în care ajung banii acolo”, şi-a explicat votul deputatul UDMR.

El a adăugat că legea este ”periculoasă” şi poate fi declarată neconstituţională dacă va fi atacată la CCR.

Pesedistul Mircea Drăghici a lăudat noua lege, afirmând că ”românii vor avea o lege foarte transparentă, la nivel european”.

Finanţarea partidelor şi a campaniilor este prima lege dintr-o serie care mai vizează alegerile locale, alegerile parlamentare, dar şi modul în care se poate înfiinţa şi organiza un partid politic.

O nouă sursă de finanţare a partidelor politice o va constitui împrumuturile în bani de la persoanele fizice şi juridice. În schimb, în timpul campaniilor electorale contribuţiile, pot fi depuse de către candidaţi sau mandatarul financiar numai din donaţii ale persoanelor fizice, din venituri proprii sau din împrumuturi de la persoane fizice sau contractate cu instituţii bancare.

”Împrumuturi în bani de la persoanele fizice şi juridice. Partidele politice pot contracta împrumuturi în bani numai prin acte autentice notariale sub sancţiunea nulităţii absolute, însoţite de documente de predare – primire , în contract prevăzându-se modul şi termenul de restituire al acestora. Împrumuturile care au o valoare mai mare de 100 de salarii de bază minime brute pe ţară se supun condiţiilor de publicitate. Acordarea de împrumuturi de către partidele politice, alianţele politice sau electorale şi candidaţii independenţi către persoanele fizice este interzisă. Partidele politice au obligaţia de a publica în MO până la 30 aprilie a anului următor, cuantumul total al veniturilor din cotizaţii obţinute în anul fiscal precedent, precum şi lista membrilor de partid care au plătit în anul fiscal precedent cotizaţii a căror valoare însumată depăşeşte zece salarii minime brute pe ţară”, se arată în noul proiect privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.

La articolul 38 al legii se prevede că în ”cel mult 90 de zile de la data alegerilor pentru Cameră şi Senat, AEP rambursează partidelor politice, alianţelor politice şi organizaţiilor cetăţenilor, pe baza documentelor justificative furnizate de mandatarul financiar în cel mult 30 de zile de la data alegerilor, sumele aferente cheltuielilor efectuate în toate circumscripţiile electorale, în cazul în care partidul, alianţa politică a obţinut minimum 3% din voturile valabil exprimate”.

Dacă un partid nu a obţinut minim 3%, ”AEP rambursează numai sumele aferente cheltuielilor efectuate la nivelul circumscripţiei electorale în care acesta a obţinut minimum 3% din voturile valabil exprimate”. Cheltuielile nu pot depăşi nivelul contribuţiilor şi au limite de 60 de salarii minine brute pentru fiecare candidat la funcţia de senator sau deputat, la care se adaugă 10 de la partid. În cazul alegerilor prezidenţiale, limita este de 20.000 de salarii minime brute.

Articole similare :
comments powered by Disqus