Stiri de ultima ora

Rușii vor să-i DISTRUGĂ pe americani: proiectul de 270 milioane de euro ce ar schimba din temelii Internetul, pus în discuție

Rușii vor să-i DISTRUGĂ pe americani: proiectul de 270 milioane de euro ce ar schimba din temelii Internetul, pus în discuție
Actualitate
Rușii vor să aibă o sursă alternativă la internet. În acest sens au început dezbaterile pentru o lege care ar putea fi baza unui internet rusesc independent.

Proiectul de lege, examinat într-o primă lectură de Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), cuprinde o serie de măsuri menite să garanteze funcţionarea segmentului rusesc de internet şi să-l protejeze de eventuale atacuri cibernetice. El este prezentat ca un răspuns la caracterul belicos al noii strategii americane în materie de securitate cibernetică adoptată în septembrie 2018 , care citează în special Rusia ca pe o ameninţare.

Ce scrie în proiect

Concret, se prevede crearea unei infrastructuri care să asigure funcţionarea resurselor internet ruse în caz de imposibilitate pentru operatorii ruşi de a se conecta la serverele internet ale surselor străine . Furnizorii ruşi de acces la internet vor trebui de asemenea să asigure aplicarea pe reţelele lor a unor mijloace tehnice permiţând un control centralizat al traficului pentru a contracara ameninţările potenţiale. Aceste mijloace tehnice , al căror conţinut nu este specificat, vor fi furnizate operatorilor de către Roskomnadzor (Agenţia de supraveghere din domeniul telecomunicaţiilor şi mass-media), considerat jandarmul rus în domeniu, care va avea competenţe extinse prin noua lege.

Proiect în valoare de 20 miliarde de ruble

Proiectul a fost criticat de Curtea de Conturi rusă pentru costul său estimat la peste 20 miliarde de ruble (aproximativ 270 milioane de euro) şi de către guvernul rus, care are întrebări cu privire la sursele sale de finanţare şi la puterile extinse acordate Roskomnadzor. Roskomnadzor va avea posibilitatea de a interveni direct în gestionarea reţelei în caz de ameninţare şi va putea, datorită acestei tehnologii, să blocheze în mod direct conţinutul interzis în Rusia, sarcină care în prezent revine operatorilor înşişi cu succes variabil.

Transmiterea în străinătate a schimbului de date pe Internet între utilizatorii ruşi va fi, de asemenea, redusă la minimum , întrucât va trece în principal prin servere definite într-un registru special stabilit de Roskomnadzor.

Un grup de lucru grupând principalii operatori ruşi de telecomunicaţii au susţinut în principiu vineri acest proiect de lege, dar au propus să fie efectuate teste pentru a determina ameninţările reale asupra reţelei.

Articole similare :
comments powered by Disqus