Stiri de ultima ora

România Curată a analizat candidaţii pentru Parlamentul European: Topul problemelor de integritate, pe partide

România Curată  a analizat candidaţii pentru Parlamentul European: Topul problemelor de integritate, pe partide
Actualitate
Cât de curate sunt alegerile europarlamentare, care au, în premieră absolută, un referendum însoțitor despre problema corupției? Pentru a răspunde acestor întrebări, Coaliția pentru un Parlament Curat, parte a Alianței pentru o Românie Curată, a monitorizat în total 86 de candidaţi pentru integritate, după cum urmează:

– Câte 11 (primii plasați) de la partidele cu şanse să depăşească pragul electoral conform sondajelor de opinie (PSD, Alianţa 2020 USR PLUS, PNL, ALDE, PMP, Pro Romania şi UDMR) – în total 77 de candidaţi. Deși șansele lor sunt diferite, am hotărît că pentru compararea listelor de partid e preferabil acest regim egal, astfel încât numărul de candidați cu probleme de integritate din primii 11 să fie criteriul de comparație.

– Primul pe listă de la partidele care, conform sondajelor, nu vor trece pragul electoral (PRU, PSDI, PRODEMO, BUN, PSR şi UNPR) – în total 6 candidaţi.

– Candidaţii independenţi (George-Nicolae Simion, Carmen-Gregoriana Tudoran şi Peter Costea) – în total 3 candidaţi.

Criteriile folosite au fost cele tradiționale, stabilite și verificate cu partidele politice și prin sondaje de opinie cu începere din anul 2004, când a avut loc prima monitorizare a Coaliției pentru un Parlament Curat, și anume:

- Profit necuvenit de pe urma funcției, de exemplu ca abonat la contracte de stat (care depășesc în economia firmei profitul din afacerile pur private) sau avere neconcordantă cu sursele transparente de venit;
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus