Stiri de ultima ora

România ar putea folosi o aplicaţie spion pentru a-i prinde pe cei care nu respectă carantina: Slovacia o va pune în practică

România ar putea folosi o  aplicaţie spion  pentru a-i prinde pe cei care nu respectă carantina: Slovacia o va pune în practică
Actualitate
Slovacia a aprobat miercuri dezvoltarea şi implementarea unei aplicaţii spion de monitorizare a tuturor telefoanelor mobile din ţară pentru a-i detecta pe aceia care nu respectă carantina menită să combată răspândirea coronavirusului, relatează agenţia EFE.

Dar, spre deosebire de Republica Cehă, unde este nevoie de consimţământul utilizatorilor, în Slovacia toate telefoanele vor fi monitorizate.

Măsura, controversată din cauza unei posibile interferenţe în dreptul fundamental la viaţă privată, a fost aprobată miercuri de parlamentul slovac în procedură de urgenţă cu o largă majoritate.

Ministrul slovac al Justiţiei, Maria Kolikova, a explicat faptul că decizia aprobată de parlament oferă cadrul legal pentru dezvoltarea unei aplicaţii care să fie folosită în cazul acelora ce nu doresc să colaboreze cu autorităţile pentru a le informa asupra contacţilor lor, precum şi în cazul celor care nu respectă carantina.

De asemenea, aplicaţia va trimite mesaje SMS cetăţenilor care se află ori s-au aflat recent în preajma unei persoane infectate cu coronavirus.

Cât despre criticile privind posibile încălcări ale unor drepturi, Maria Kolikova a subliniat că datele acestei aplicaţii vor fi accesibile exclusiv oficiului de sănătate publică, asigurând că guvernul va încerca să prevină abuzurile şi utilizarea aplicaţiei va fi limitată în timp, respectiv până la sfârşitul anului. În condiţiile pandemiei de coronavirus, dreptul la viaţă prevalează în faţa protecţiei datelor personale, a concluzionat ea.

Slovacia are confirmate 216 cazuri de infectare cu coronavirus şi niciun deces până în prezent.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus