Stiri de ultima ora

Robert Stan, candidat ALDE la Primăria Sectorului 6: Din păcate pentru contracandidați, eu sunt locuitor al Sectorului 6 și am văzut ce pot face

Robert Stan, candidat ALDE la Primăria Sectorului 6: Din păcate pentru contracandidați, eu sunt locuitor al Sectorului 6 și am văzut ce pot face
Actualitate
Robert Stan, candidat ALDE la Primăria Sectorului 6: Din păcate pentru contracandidați, eu sunt locuitor al Sectorului 6 și am văzut ce pot face

Candidatul ALDE la Primăria Sectorului 6, Robert Stan, consideră că PNL are puține șanse în alegerile locale, deoarece schimbarea candidaților denotă o instabilitate. Stan mai spune că cea mai mare problemă în Sectorul 6 este ineficiența aparatului Primăriei.

România Liberă: De ce doriți să deveniți primar?

Robert Stan: Timp de patru ani de zile sunt consilier local din partea PNL-ului de la care am plecat tocmai pentru că am observat că nu s-a realizat nimic în acești patru ani pentru Sectorul 6 și cred că pot face mai mult. Sunt atât de multe lucruri de făcut în Sectorul 6 și consider că pot face multe.

R.L: Ce slogan de campanie aveți și ce semnificație are?

R.S.: Sunt două sau trei sectoare în București care încep să arate ca mici orașe europene. Mă refer la Sectoul 3, Sectorul 1 și cât de cât Sectorul 4.  Și atunci m-am gândit că fiind al treilea sector ca populație din București, după Sectorul 3, care are aproximativ 400.000 de locuitori, toți acești cetățeni ar trebui să beneficieze de un Sector în care să se simtă la fel ca cei din Praga, din Paris, cu clădiri care să fie reabilitate și amenajate, care să placă ochiului, și să se simtă ca acasă. Astfel, Sloganul meu este ”Ridicăm Sectorul 6 la STANdarde europene”

R.L: Ce studii aveți, ce locuri de muncă ați avut și cum credeți că vă va ajuta experiența acumulată pentru funcția de primar?

R.S.: De profesie sunt economist, iar ca ocupație, din 2003, sunt director general, apoi director executiv, de-a lungul timpului, la două firme. Experiența mă ajută în funcția de primar mai ales că și în ultimii patru ani am fost și consilier local și am căpătat experiență și din acest punct de vedere.

R.L: Care ar fi cea mai gravă problemă identificată în Sectorul 6 și cum vă gândiți s-o rezolvați?

R.S.: Cea mai gravă problemă este ineficența aparatului Administrației locale, a Primăriei. Ar trebui să fie în slujba cetățeanului, nu cetățeanul să fie în slujba aparatului primăriei. Astfel, unul dintre punctele forte ale programului administrativ pe care îl propun este să eficientizez activitatea primăriei din toate punctele de vedere, pentru a veni în ajutorul cetățeanului. De aici se subînțeleg toate celelalte probleme pe care ceilalți congtracandidați le pun pe tapet că le vor face. Mă refer la curățenie, la taxa zero la serviciile de salubrizare. Sunt lucruri absolut normale, care ar fi trebuit să fie puse în aplicare până acum.

Astfel, voi evalua tot personalul Primăriei, voi opri în funții pe cei care au dovedit sau dovedesc măcar acum competență. Le voi urmări cam din șase în șase luni această activitate și vor rămâne în funcții doar cei care sunt eficienți.

R.L: Aveți probleme cu locurile de parcare? Cum vă gândiți să le rezolvați?

R.S.: În tot Bucureștiul sunt probleme cu locurile de parcare. Vreau să dezvolt proiecte în parteneriat public-privat prin care să construim în anumite zone în care ne este permis din punct de vedere urbanistic, parcări supraetajate sau subterane. Acestea ar putea să fie construite între blocuri și ar putea prelua un număr mare de mașini decât cel aflat pe stradă, pentru că am observat în tot Sectorul că parcările sunt de fapt pe trotuar. Trotuarele nu mai există. Copiii care merg către școală sunt obligați practic să circule pe stradă, în fața mașinilor. Și eu am copil. Trăiesc în acest Sector. Pe drumul către școală mergem practic numai și numai pe stradă. Trotuarele sunt practic inexistente. Vreau să redau aceste trotuare cetățenilor și să încerc să măresc și suprafața spațiului verde care tot din acest punct de vedere a fost diminuată.

R.L: Cum v-ați gândit să fluidizați traficul în Sectorul 6, având în vedere că Bulevardul Iuliu Maniu preia o mare parte a traficului de pe Autostrada A1?

R.S.: Sectorul 6 are o integrare a unei autostrăzi în Capitală, care aduce un număr mare de autovehicule, iar multe dintre acestea se și opresc în Sector.   Astfel, între proiectele mele se regăsește și fluidizarea traficului dintre blocuri, prin introducerea de sensuri unice. De fapt, există câteva sensuri unice între blocuri dar acestea nu sunt respectate. Nu fac parte dintr-un proiect  integrat. Nu s-a făcut un studiu să se vadă cât se încarcă traficul în acea zonă și cum se descarcă zona respectivă. Este făcut doar ca să fie făcut. Sunt doar niște semne puse aiurea, doar ca să se vadă că s-au pus. Nu se respectă aceste semne, iar poliția locală îi amendează doar sporadic pe cei care intră pe sens interzis. Iar șoferii intră fără niciun fel de probleme pe aceste sensuri și se formează un haos. Coroborat cu restricțiile pentru construcțiile de la metrou, vă dați seama ce rezultă. La suprafață aceste lucrări ar trebui să fie finalizate în anul 2016, iar la finalul lunii iunie ar trebui ca bulevardul Drumul Taberei să fie redat circulației pe ambele sensuri de mers. În 2017, am înțeles că vor fi finalizate și stațiile de metrou și linia va fi funcțională.

Un alt punct al programului meu, legat de circulație, este să reașez străpungerile din anumite străzi. Una dintre ele este cea din strada Valea Cascadelor cu strada Prelungirea Ghencea. Cu bani de la Guvern se pot face exproprieri și se poare realiza această arteră care preia foarte mult din circulația de pe Prelungirea Ghencea. Mai am în vedere străpungerile bulevardul Timișoara-Centura Bucureștiului și strada Brașov-Șoseaua Alexandriei. Mai am în vedere prelungirea străzii Liniei, între Valea Cascadelor și bulevardul Geniului, pentru a prelua traficul de pe bulevardul Iuliu Maniu și bulevardul Timișoara. Ne gândim să ne implicăm și în realizarea pasajului suspendat de la Răzoane, care nu ține neapărat de primărie, însă este foarte important.

De asemenea, inexistența unui spital, în Sectorul 6, mă face să mă gândesc ca măcar acel centru nefuncțional, ”Sfântul Nectarie”, să fie transformat într-un centru funcțional și chiar aș dori să reglementez și sistența gratuită acordată persoanelor în vârstă. Chiar și la domiciliu se pot oferi astfel de servicii în urma unei înțelegeri cu CNAS.

Totodată aș vrea să creez noi centre culturale, săli de spectacole și să redau publicului Centrul Cultural favorit.

Vreau să înființez o bază sportivă în cartierul Brâncuși. Îmi mai propun să reabilitez locurile de joacă  și să amenajez altele noi, să reglementez situația piețelor și să amenajez o zonă de promenadă a lacului Morii

R.L:  V-ați gândit cum să accesați fonduri europene?

R.S: Da. Un alt punct al programului meu este accesarea de fonduri europene nerambursabile. Nu o să încep cu reabilitarea blocurilor, deoarece acesta a devenit un subiect tabu și toată lumea se folosește de el în campanie doar pentru că se poate. În concepția mea, aș dori să realizez această absorbție de fonduri și pentru toate celelalte nevoi ale Sectorului 6. În acest sens, doresc să creez un serviciu în cadrul Primăriei Sectorului 6 un serviciu care să aibă ca obiect principal accesarea de fonduri europene. Avem fonduri la îndemână pe care nu le folosim pentru că nu avem cum să le accesăm. Mai mult, ajungem să plătim din banii bugetului local sume suplimentare pentru menținerea unor proiecte care sunt în derulare. Și mă refer aici la Parcul Drumul Taberei și la cele două proiecte integrate de dezvoltare din zona Micro 8. Acestea nu au fost finalizate la timp și dacă nu am fi alocat anumite sume de bani la începutul anului, derularea lor s-ar fi oprit și ar fi trebuit să dăm alți bani din bugetul local pentru returnarea acestor sume.

R.L: Spuneați despre Centrul ”Sfântul Nectarie”. Sectorul 6 nu are un spital. S-ar putea construi unul în perioada următoare?

R.S.: Da. Ca și proiect major, ar fi realizarea unui spital în sector, care din punctul meu de vedere este foarte important. Se poate face printr-un parteneriat public-privat dar nu cred că un asemenea proiect se poate implementa în patru ani. Aș prefera să-l încep, să aduc la cunoștința locuitorilor acest lucru, să-i țin la curent, decât să promit să să nu mă țin de promisieune. De fapt tema principală a programului meu de campanie este ”Ne-am cam săturat de promisiuni și noi am dori să și facem câte ceva”.

R.L:  Cum puteți rezolva problema școlilor și grădinițelor insuficiente pentru Sectorul 6?

R.S. Aș dori să măresc numărul de creșe și grădinițe. Această problemă este una stringentă de mai mult timp. Numărul locurilor în creșe este mai mic cu cel puțin o mie de unități. O alternativă a grădinițelor sunt cele particulare dar după cum am văzut grădinițele particulare nu sunt neapărat și cele mai bune. Chiar eu am avut surpriza să constat că fiul meu, pe care îl dădusem la o grădiniță particulară, a venit cu un ochi vânăt. Astfel l-am dus la o grădiniță de stat. Și a fost mult mai bine pentru el. Nu spun că acele grădinițe particulare sunt nefolositoare. Poate nu am găsit-o eu pe cea mai bună, însă surpriza a fost ca după o perioadă de timp, de a venit mult mai motivat, mult mai deschis. În Sectorul 6 sunt peste 30 de grădinițe de stat dar ar mai trebui.

R.L: Ce realizări personale/profesionale aveți?

R.S.: Pe plan personal, cea mai mare realizare a mea este faptul că am un copil și este sănătos și mă ocup de realizarea lor.

R.L:. Ce părere aveți despre construcția Catedralei Mântuirii Neamului și a moscheei?

R.S: Atâta vreme cât noi nu avem un spital, în Sectorul 6 noi nu ne putem gândi la construcția unei catedrale sau a unei moschei. Cu banii respectivi aș putea reda cetățenilor Centrul Cultural Favorit și cred că ar fi mult mai mulțumiți decât existența unei moschei, oriunde în București. Nu am nimic cu alte religii. Din contră, îmi place să călătoresc și chiar sunt foarte atent în țările unde merg la obiceiurile și religiile de acolo. Nu aș fi de acord să fac o moschee în Sectorul 6 decât dacă, într-adevăr, aici ar fi un foarte mare număr de musulmani. Nu aș face o moschee doar pentru 300 de musulmani. Dacă din 3 milioane de locuitori, cât se estimează că are Bucureștiul, am fi avut 500.000 sau un milion, atunci poate s-ar fi impus existența unei astfel de moschei, dar cred că mai mulți sunt catolici sau alte religii.

R.L: Ce ați face dacă ați avea dosar penal?

R.S.: Trăim într-o țară democratică și respectăm legile. Dacă vreodată aș ajunge în această situație, nu aș avea altceva de făcut decât să las organele statului să-și facă treaba. Dar din punctul meu de vedere, cred că ar trebui să intervină și răspunderea persoanei care face plângerea, în cazul în care fapta nu este dovedită.

R.L: Ce ne puteți spune despre contracandidații dumneavoastră? Îi cunoașteți? Vă este teamă de ei?

R.S.: Din ce am observat, mi se par mult prea motivați să câștige primăria de sector. Din păcate pentru ei, eu sunt tot locuitor al Sectorului 6 și de-a lungul timpului am văzut ce poate face unul și ce poate face celălalt. Am văzut ce înseamnă o înțelegere între partide. Am văzut cum înțelegerile trec și peste alegeri. Domnul Florescu, de exemplu, care este independent, dar este dependent de oameni și este pentru a nu știu câta oară când vine să candideze și de fiecare dată ajunge pe locul II, III, V, are tot felul de probleme... își dorește să ajungă administrator al acestui sector mult prea mult. Îmi ridică anumite semne de întrebare, pentru că și ceilalți contracandidați se folosesc de niște teme de campanie care practic ar fi trebuit să se constituie deja. Tema cu taxa zero, nu înțeleg de ce nu a făcut-o domnul Mutu sau domnul Mironescu. Ei fac parte din două partide care aveau înțelegeri cu Consiliul Local.

R.L: Cât de importantă este susținerea partidului pentru un candidat?

R.S: Din punctul meu de vedere, este foarte importantă pentru că dacă ai o susținere din partea unui partid, vii și cu o echipă de consilieri pe care ți-i alegi, îi propui și dacă ajungi primar, poți să realizezi foarte multe lucruri cu ajutorul lor. Ca și independent, practic nu ai niciun consilier în spate în afară de cei personali. Dar Consiliul Local va fi format din alți consilieri de altă culoare politică. Atunci va trebui să facă  tot felul de înțelegeri cu partidele respective, care nu știu dacă sunt în toate cazurile în folosul cetățeanului și vor trece sau nu vor trece proiecte în Consiliu, în funcție de aceste înțelegeri.
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus