Stiri de ultima ora

REVELION SUB SEMNUL TERORII | Ce MĂSURI EXTREME de securitate iau autoritățile în marile metropole europene

REVELION SUB SEMNUL TERORII | Ce MĂSURI EXTREME de securitate iau autoritățile în marile metropole europene
Actualitate
În Paris, 80% dintre agenții de poliție sunt pe străzi pentru a asigura securitatea parizienilor, a declarat primărița orașului, Anne Hidalgo. Ministrul apărării, Jean-Yves Le Drian, a vizitat miercuri câteva dintre zonele cele mai frecventate de către turiștii aflați la Paris, precum catedrala Nôtre Dame sau bulevardul Champs-Élysées, și a adus un omagiu celor 11.000 de militari, polițiști, jandarmi și pompieri desfășurați în întreaga țară, față de 9.000 câți au fost mobilizați în urmă cu un an. Zonele aflate în apropierea bulevardului Champs-Élysées și a Turnului Eiffel vor rămâne închise și se vor efectua controale. Prefectul poliției din Paris, Michel Cadot, a declarat că, deși amenințarea teroristă „este permanentă”, „nu există noi elemente specifice” privind orașul sau zona metropolitană care „să justifice măsuri speciale”.

În Belgia, primarul capitalei Bruxelles, Yvan Mayeur, a decis miercuri să anuleze focurile de artificii și festivitățile de Anul Nou organizate de obicei în centrul orașului. Edilul a luat această măsură după ce marți s-a aflat că forțele de ordine belgiene au arestat doi indivizi care plănuiau să organizeze un atac terorist „în mai multe zone emblematice” din Bruxelles în noaptea dintre ani. Doar piețele volante de Crăciun din centrul orașului au mai fost păstrate, a anunțat postul de televiziune francofon RTBF. Mayeur a spus totuși că măsurile luate nu înseamnă că orașul va fi practic închis. „Restaurantele, barurile, sălile de spectacol vor permite oamenilor să sărbătorească noul an”, a spus Mayeur, recunoscând că decizia de a anula toate festivitățile publice a fost una dificilă.

În Germania, la Berlin, în spațiul public în care se vor desfășura festivitățile de Anul Nou măsurile de securitate au un caracter inedit și excepțional, dar și un cost de 50 de milioane de euro, transmite El Pais. Este de așteptat ca sute de mii de persoane să sărbătorească Revelionul pe distanța de circa doi kilometri care leagă Poarta Brandenburg de Coloana Victoriei. Totuși, nici în Berlin nu există informații cu privire la potențiale atacuri, a declarat un purtător de cuvânt al poliției. Chiar și așa, în oraș există o atmosferă stranie, de iminentă amenințare, comentează El Mundo. Efectivele de poliție vor fi suplimentate, mai ales în zona în care vor avea loc festivitățile: vor fi desfășurați 900 de polițiști, cu 180 mai mulți decât anul trecut. Pompierii vor avea 1.300 de oameni la fața locului, iar Crucea Roșie va trimite 280 de voluntari. Accesul cu rucsacuri de dimensiuni mari va fi interzis pentru prima dată, au confirmat organizatorii. În plus, toate rucsacurile vor fi controlate.

În Italia, numărul polițiștilor va fi suplimentat, deși guvernul de la Roma evită oficial să precizeze dacă există sau nu o alertă specifică, transmite EFE. Trei mii de polițiști și 6.500 de militari vor fi desfășurați pe întreg teritoriul țării, iar în Roma securitatea va fi asigurată de 800 de agenți de poliție, 750 de gardieni și 2.300 de militari. Toți cei care participă la marea festivitate de sfârșit de an, concertul de la Circo Massimo din Roma, eveniment la care vin în fiecare an mii de oameni, vor fi controlați cu ajutorul detectoarelor de metale. Totodată, organizatorii au interzis accesul cu sticle și cu petarde, iar în zonele adiacente circulația mașinilor va fi interzisă, cu excepția riveranilor. Totuși, spre deosebire de Milano, care a interzis focurile de artificii în acest an, 2016 va începe la Roma cu un spectacol pirotehnic de proporții.

În Spania, accesul în zona Puerta del Sol din Madrid, unde în fiecare an mii de persoane se adună pentru a sărbători Revelionul, va fi reglementat pentru prima dată. Zona va fi supravegheată de 600 de agenți de poliție, cu 15% mai mult decât anul trecut, iar numărul persoanelor autorizate să intre în zona Puerta de Sol va fi limitat la 25.000, o altă „premieră”. În plus, este pentru prima dată când Spania sărbătorește Revelionul cu o alertă antiteroristă stabilită la nivelul patru, cu unul mai puțin decât nivelul maxim, notează DPA.

Autoritățile din Portugalia au anunțat că vor întări efectivele de poliție în zonele foarte circulate, precum centrele comerciale, și vor continua să supravegheze îndeosebi aeroporturile din țară. Portugalia menține alerta la nivelul patru din cinci, deși forțele de securitate insistă că nu există niciun factor concret de amenințare teroristă. Cele mai mari orașe din țară, capitala Lisabona și Porto, ridică cele mai mari probleme de securitate, dat fiind că în aceste două orașe vor avea loc festivități la care vor participa mii de persoane.
nasul.tv

Articole similare :
comments powered by Disqus