Stiri de ultima ora

Republica Moldova, țara cu două guverne

Republica Moldova, țara cu două guverne
Actualitate
SUA și mai multe state europene și-au anunțat susținerea pentru guvernul condus de Maia Sandu, chiar dacă acesta a fost invalidat de Curtea Constituțională controlată de Vlad Plahotniuc. Guvernul condus de democrații oligarhului funcționează în paralel.

Actualizat: 12.06.2019 - 09:21

Lupta pentru putere continuă la Chișinău, la trei zile după ce socialiștii președintelui Igor Dodon și proeuropenii din blocul ACUM au format un guvern condus de Maia Sandu, guvern invalidat însă de Curtea Constituțională controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat. Partidul lui Plahotniuc susține că guvernul legal este cel condus de premierul Pavel Filip, acesta fiind desemnat și președinte interimar de Curtea Constituțională.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat, ieri, că a anulat decretele semnate de Pavel Filip din 9 iunie privind dizolvarea Parlamentului și anunțarea datei alegerilor parlamentare anticipate. „Am consultat fracțiunile parlamentare și am constatat împreună cu colegii că decretul semnat de domnul Filip privind dizolvarea Parlamentului și anunțarea alegerilor parlamentare anticipate din data de 6 septembrie nu corespunde normei constituționale. De aceea, astăzi am semnat decret de anulare a acestor decizii a domnului prim-ministru în exercițiu”, a declarat el. 

Partidul lui Plahotniuc nu recunoaște legalitatea demersurilor lui Dodon.  Partidul Democrat din Moldova (PDM) a anunțat că anularea decretelor privind dizolvarea Parlamentului și anunțarea alegerilor anticipate pentru 6 iunie de către Igor Dodon nu au efecte juridice. Potrivit vicepreședintelui PDM, Vladimir Cebotari, decretul semnat de Pavel Filip la data de 9 iunie deja a produs efecte juridice și a fost publicat în Monitorul Oficial.

MAE și-a schimbat poziția

În timp ce criza de la Chișinău ia amploare, România emite mesaje contradictorii. Luni, ministrul de Externe Teodor Meleșcanu a spus că, opinia sa ca vechi politician, este că în astfel de situaţii, cum este ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, soluţia este întoarcerea la popor.  „Nu cred că e nicio problemă să fie alegeri parlamentare anticipate în 6 septembrie”, a susţinut Meleşcanu. Decizia alegerilor anticipate a fost anunțată de premierul Pavel Filip, membru PDM, desemnat preşedinte interimar de Curtea Constituţională. Meleșcanu a spus că aceasta este poziţia sa personală, şi nu a Ministerului de Externe.

Ce state recunosc Guvernul Sandu

De asemenea, Uniunea Europeană recunoaște Guvernul condus de Maia Sandu și anunță că este gata să colaboreze noul Cabinet de Miniștri. Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, și Comisarul european pentru politica de extindere și vecinătate, Johannes Hahn, au emis o declarație în care arată că UE a luat act de deciziile votate sâmbătă de Parlamentul Republicii Moldova, inclusiv de formarea coaliției guvernamentale și anunță vă recunoaște legitimitatea Guvernului Sandu. Franţa, Germania, Marea Britanie, Polonia şi Suedia şi-au anunţat susţinerea faţă de parlamentul Republicii Moldova.

Plahotniuc ar fi promis federalizarea Moldovei

Dmitri Kozak, vicepremier al Federaţiei Ruse şi reprezentantul special al preşedintelui rus pentru relaţii economice şi comerciale cu Republica Moldova, susţine într-un interviu acordat cotidianului Kommersant că în timpul întrevederii avute la Chişinău cu liderul Partidului Democrat (PDM), Vlad Plahotniuc, acesta i-a înmânat un plic cu propuneri pentru schimbarea cursului politic al Republicii Moldova, cu o reorientare spre Moscova şi soluţionarea problemei transnistrene prin intermediul federalizării republicii.

În aceste condiţii, Rusia şi-a spus părerea - care rămâne neschimbată - cu privire la modalitatea de soluţionare a crizei: organizarea de noi alegeri, însă pe o altă bază legislativă şi cu existenţa unei alte puteri executive, care să se bucure de încrederea tuturor forţelor politice. Pentru atingerea acestui obiectiv este nevoie, potrivit vicepremierului rus, de o coaliţie temporară, în scopul modificării sistemului electoral, formării unui guvern capabil să asigure viaţa de zi cu zi a ţării şi organizarea de alegeri corecte şi transparente. Reprezentantul special al preşedinţiei ruse asigură că Moscova nu şi-a pus de acord poziţia cu privire la criza din Republica Moldova cu marile puteri, iar faptul că poziţiile SUA, UE şi Rusiei coincid în această problemă ”confirmă în mod elocvent necesitatea stringentă a însănătoşirii situaţiei politice din republică”.
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus