Stiri de ultima ora

REPORTAJ Vremea frumoasă a scos afară mii de români la defilarea de Ziua Națională (GALERIE FOTO)

REPORTAJ Vremea frumoasă a scos afară mii de români la defilarea de Ziua Națională (GALERIE FOTO)
Actualitate
Mii de români au fost prezenți, joi, de Ziua Națională, la parada militară organizată la Arcul de Triumf, scoși afară de vremea frumoasă, dar și de tehnica de luptă impresionantă, mai ales pentru cei mici, afișată de Armata Română.

Muzica populară, dar și cea militară, soarele strălucitor, marea de stegulețe tricolore au constituit decorul unei parade care i-a încântat pe bucureșteni.

Evenimentul a început în jurul orei 11,00, imediat după sosirea premierului Dacian Cioloș și a președintelui Klaus Iohannis.

La tribuna oficială s-au aflat: cei trei foști președinți ai României, Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu, vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache, al Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, ministrul Justiției, Raluca Prună, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, liderul PNL, Alina Gorghiu. De asemenea, au mai fost prezenți șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, directorul SRI, Eduard Hellvig, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu.

Dintre reprezentanții corpului diplomatic au putut fi remarcați ambasadorul Franței, Francois Saint-Paul, cel al Marii Britanii, Paul Brummell, al Rusiei, Valeri Kuzmin, însărcinatul cu afaceri al SUA la București, Dean Thompson, al Cehiei, Vladimir Valky.

O notă aparte a dat-o prezența în fața sediului ALDE de pe bulevardul Kiseleff a liderului PSD, Liviu Dragnea, a primarului Capitalei, Gabriela Firea, și a copreședinților ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin. De notat, însă, că la sosirea premierului Cioloș și a președintelui Iohannis din acea zonă s-au auzit huiduieli.

Anul acesta, Armata Română a venit cu o serie de noutăți la parada militară, principala fiind avioanele multirol F-16. Trei dintre cele șase astfel de aeronave pe care le au în dotare Forțele Aeriene în acest moment au survolat Piața Arcului de Triumf, făcând o serie de manevre spectaculoase care i-au încântat pe bucureșteni.

Alte noutăți le-au constituit noile uniforme de luptă ale Armatei, care vor intra în dotare din anul 2017, și o serie de vehicule ce au putut fi văzute în premieră, precum vehiculele de evacuare medicală construite pe platforma MLI-84 sau motocicletele Enduro intrate anul acesta în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale.

Nu mai puțină admirație a stârnit defilarea detașamentelor armatelor străine, în special a unui grup de defilare din Marea Britanie din cadrul regimentului regal irlandez "Pipes and Drums". Dincolo de această notă de culoare, spectatorii au mai fost încântați în mod special de defilarea asociației "Tradiția Militară", ai cărei membri au purtat costume militare din perioada Primului Război Mondial, dar și de trecerea pe sub Arcul de Triumf a cavaleriei Jandarmeriei Române.

Așa cum era de așteptat, punctul principal de atracție l-a constituit defilarea tehnicii de luptă. Transportoarele blindate Piranha și Zimbrul, tancurile TR-85 M1, rachetele sol-aer Hawk și OSA-AKM, lansatoarele multiple de rachete LAROM, dar și alte vehicule cu aspect impresionant au captivat atenția tuturor, mai ales a celor mici.

La o privire mai atentă însă, defilarea a arătat că și din punctul de vedere al înzestrării se poate observa o tranziție de la tehnica fie de fabricație sovietică, fie de fabricație românească după licență sovietică la cea de fabricație occidentală sau americană. În Armata Română coexistă, așa cum s-a putut observa la această paradă, sistemul de rachete sol-aer OSA-AKM, produs în fosta Uniune Sovietică, cu sistemul Hawk, de fabricație americană. De asemenea, au trecut pe sub Arcul de Triumf și vehicule blindate românești TBT 8x8 Zimbrul, varianta românească a transportorului blindat rusesc BTR-80, dar și transportorul blindat elvețian Piranha, intrat în dotarea Armatei Române relativ recent.

Încheierea paradei militare nu a însemnat, așa cum ar fi fost de așteptat, și semnalul retragerii spectatorilor. Cea mai mare parte dintre ei au rămas pe loc pentru a se bucura de muzica populară cu accente patriotice, precum "Cântă cucu-n Bucovina". Pe de altă parte, deplasarea pedestră către Piața Charles de Gaulle și Piața Victoriei pe bulevardele Constantin Prezan, respectiv Pavel Kiseleff s-a făcut anevoios cel puțin 20 de minute după încheierea defilării.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus