Stiri de ultima ora

REPORTAJ Sibiul în ziua Summitului - un Revelion în stil european, cu stelele de pe steagul UE în loc de artificii

REPORTAJ Sibiul în ziua Summitului - un   Revelion   în stil european, cu stelele de pe steagul UE în loc de artificii
Actualitate
REPORTAJ Sibiul în ziua Summitului - un Revelion în stil european, cu stelele de pe steagul UE în loc de artificii

2019-05-10 15:31:20

Sibiul, fosta Capitală Culturală Europeană din 2007, a trăit joi ziua în care ajuns capitala politică a Uniunii Europene, găzduind summitul celor mai importanţi lideri de pe continent, o amintire care va rămâne întipărită în memoria unui oraş care s-a pregătit ca niciodată, conştient fiind că va scrie istorie. De la oameni simpli, până la şefi de instituţii, sibieni implicaţi în mod direct în pregătirile pentru Summitul UE sau copii care au fluturat în ploaie steguleţe cu stindardul european şi tricolorul românesc, Sibiul a trăit la 12 ani de la intrarea în Uniunea Europeană un fel de "Revelion" de 24 de ore, fără alcool în zona unde mai-marii Europei discutau despre viitor, numai la petrecerea dedicată evenimentului fiind oferit oaspeţilor vin românesc produs în judeţul Sibiu.

Atât autorităţile centrale cât şi cele din Sibiu şi-au dorit să fie gazda perfectă pentru Donald Tusk, Emmanuel Macron, Angela Merkel, Jean-Claude Juncker, Antonio Tajani , mobilizarea fiind de amploare, pentru ca la final mulţi dintre şefii de stat şi de guvern că au fost foarte mulţumiţi de condiţiile asigurate, dar şi că le-a plăcut mult acest oraş românesc, puternic marcat de prezenţa germană. Imediat după ce s-a terminat Summitul UE, aproape 10.000 de oameni "înarmaţi" cu pelerine şi umbrele şi-au dat drumul entuziasmului şi au păşit pe urmele lui Tusk, Marcron, Merkel, Juncker, după ce forţele de ordine au înlăturat gardurile de protecţie care au delimitat zona oficială de publicul care a aplaudat toată ziua în Piaţa Mare.

Singurii care nu i-au aplaudat pe liderii europeni, dar au fost la fel de veseli şi şi-au cântat scandările despre protejarea climei au fost activiştii Greenpeace, aşa că atmosfera de sărbătoare nu a fost stricată. Astfel, în oraşul cu cele mai multe proteste în ultimii ani din România, la Sibiu, localnicilor le-a fost dat să vadă şi un altfel de protest, tot civilizat, dar vesel. Cei de la Greenpeace au putut fi uşor remarcaţi în mulţimea care i-a aclamat pe Klaus Iohannis şi pe ceilalţi lideri, pentru că tinerii veniţi din toate ţările,pur şi simplu au stat şi pe jos, pe piatra cubică, chiar la intrarea în Piaţa Mare dinspre strada Arhivelor. Însă niciun localnic prezent acolo nu a fost deranjat nici de activişti, nici de forţele de ordine care i-au însoţit. Singurul moment care a dat ceva a fost atunci când s-a auzit un zgomot puternic, iar lumea uşor panicată s-a uitat împrejur. Râzând, tatăl unui copil aflat în cărucior,şi-a cerut scuze, arătând că s-a spart un balon cu care se juca cel mic. Toată lumea a zâmbit.

La întrebarea de ce au venit să stea câteva ore în ploaie, să aştepte lângă nişte garduri în frig, când aveau posibilitatea să-i vadă la televizor sau pe Internet pe cei veniţi la summit, sibienii veniţi în Piaţa Mare au răspuns că de curiozitate, iar cei mai mulţi au ţinut să adauge că sunt foarte mândri că în oraşul lor a venit Europa. Saşi şi români deopotrivă care trăiesc în Sibiu în bună înţelegere de sute de ani au aşteptat în linişte, sprijinindu-se în nişte garduri de fier, ca să-i aplaude şi să le facă cu mâna, în semn de "la revedere" liderilor Europei. Mulţi dintre oaspeţi au răspuns sibienilor prezenţi în Piaţa Mare cu un salut şi cel puţin un zâmbet. Piaţa Mare din Sibiu a văzut destule în cei 653 de ani ai săi. Fostă piaţă de cereale în 1411, Piaţa Mare a dat speranţa fiecărui om aflat joi în Sibiu, fie că a fost protestar Greenpeace, militant care a cerut uniunea României cu Republica Moldova, turist sau localnic, că va trăi mai bine. Unii sibieni au spus că sunt convinşi că toată atmosfera de sărbătoare, zâmbetele şi complimentele oficialilor la adresa lor şi a Sibiului vor aduce oraşului şi mai multă prosperitate în viitor. În piaţa numită sute de ani "Der Grosse Ring" sau "Grosser Platz", cancelarul Germaniei, Angela Merkel .a fost sărutată cu drag de o bătrânică, iar cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a mărturisit unei jurnaliste, înainte de plecare, că i-a plăcut Sibiul.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus