Stiri de ultima ora

Proiectul legislativ privind Statutul polițistului local, adoptat tacit de Senat

Proiectul legislativ privind Statutul polițistului local, adoptat tacit de Senat
Actualitate
Senatul a adoptat, tacit, luni, propunerea legislativă privind Statutul polițistului local, care prevede norme generale privind desfășurarea acestei activități profesionale. Comisia pentru apărare din Senat a întocmit un raport de respingere asupra acestei inițiative legislative potrivit mediafax.

Propunerea legislativă privind statutul poliţistului local, inițiată de mai mulți parlamentari din UDMR și PSD a împlinit termenul de dezbatere și vot pe 5 aprilie.

Potrivit expunerii de motive, proiectul legislativ „are ca obiect de reglementarea statutului profesiei de polițist local, cuprinzând norme referitoare la: condițiile generale privind desfășurarea acestei activități profesionale; școlarizarea polițiștilor locali, încadrarea acestora în raport cu nivelul studiilor necesare; acordarea gradelor profesionale; însemnele distinctive de ierarhizare; procedura și cazurile de modificare și/sau de suspendare a raporturilor de serviciu; îndatoriri, drepturi și interdicții; condițiile privind pensionarea, răspunderea juridică a acestora, precum și încetarea raporturilor de serviciu”. Comisia pentru apărare, raport de respingere

Inițiatorii susțin necesitatea unui astfel de act normativ prin natura şi complexitatea muncii depuse de poliţistul local care presupune efort fizic şi psihic prelungit motiv pentru care trebuie asigurate drepturi similare celorlalte structuri de ordine publică.

„Acest statut nu este necesar doar din prisma asigurării unor drepturi, ci şi pentru a oferi o mai mare protecţie poliţistilor locali prin stabilirea în mod unitar de reguli, norme şi proceduri care să conducă la profesionalizarea instituţiei poliţiei locale să definească şi să reglementeze drepturile poliţiştilor locali, condiţiile specifice de selecţie şi încadrare laolaltă cu obligaţiile şi modul de desfăşurare a activităţii”, se arata în expunerea de motive.

Proiectul legislativ urmează să fie dezbătut și votat în plenul Camerei Deputaților, în calitate de Cameră decizională.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus