Stiri de ultima ora

Procurorul Pîrlog condamnă tot poporul român: În situația dlui Augustin Lazăr au fost aproape 23 de milioane de cetățeni români

Procurorul Pîrlog condamnă tot poporul român:  În situația dlui Augustin Lazăr au fost aproape 23 de milioane de cetățeni români
Actualitate
Asociaţia "Iniţiativa pentru justiţie", înfiinţată recent de trei magistraţi, printre care şi Bogdan Pîrlog, procurorul militar care s-a autosesizat în caz evenimentelor din Piaţa Victoriei din seara zilei de 10 august 2018, întocmeşte un adevărat rechizitoriu împotriva judecătoarei Dana Gîrbovan. După ce din perioada comunistă, în contextul dezvăluirilor despre contribuţia avută de acesta la menţinerea în închisoare a unor disidenţi anticomunişti în anii 80, asociaţia lui Pîrlog se lansează într-un demers de apărare a procurorului general.

Deşi este judecat disciplinar în două dosare, procurorul Pîrlog vrea să preia atribuţiile Consiliului Superior al Magistraturii şi afirmă că judecătoarea Gîrbovan a încălcat Codul Deontologic al magistraţilor prin criticile publice la adresa lui Augustin Lazăr. Însă cea mai şocantă afirmaţie din comunicatul asociaţiei se referă la faptul că 23 de milioane de români s-ar fi aflat în situaţia lui Augustin Lazăr.

Cei trei copreşedinţi ai asociaţiei "Iniţiativa pentru justiţie" se războiesc şi cu ministrul Justiţiei, pe care îl numesc un politruc cu pretenții de technocrat, dar şi cu o parte a presei.

CITEȘTE ȘI:  Vei vrea să mănânci zilnic sfeclă roșie: Șase beneficii extraordinare pentru sănătate

Comunicatul integral al asociaţiei conduse de procurorul Bogdan Pîrlog:

Textul a fost preluat cu titluri bombastice de o parte a presei on-line specializate în manipulare: Gârbovan a pus tunurile pe Lazăr: „Actualul Procuror General este cel care a vegheat ca unul din puţinii dizidenți să nu părăsească temnițele comuniste” (https://evz.ro), Dana Gîrbovan îl pune la punct pe Augustin Lazăr (https://www.cotidianul.ro), S-a transmis cel mai important mesaj pentru demiterea lui Lazăr – e Finalul! (https://ro.sputnik.md) etc.

Doamna judecător își începe perorația de pe pagina „Societății Academice Române” într-un mod ce se vrea oximoronic și sentențios: „Tacerea procurorilor in scandalul implicarii Procurorului General Augustin Lazar in aparatul de represiune anti-comunista este asurzitoare”.

În continuare, doamna judecător, care se pare ca nu înțelege rostul obligației de rezervă a magistraților, își precizează ținta secundară – „mai multe asociatii nou infiintate ale procurorilor”, care „isi revendica cu aplomb si energie apartenenta europeana, aratand ca apara valorile democratiei si ale statului de drept in Romania” – și își exprimă nemulțumirea cu privire la faptul că, deși de „aproape două săptămâni in spatiul public au aparut date despre participarea Procurorului General Augustin Lazar la represiunea dizidentei anti-comuniste din anii ‘80”, aceste asociații nu s-au manifestat public prin comunicate de presă.

Paradoxal, aceste „mai multe asociatii nou infiintate ale procurorilor” sunt fix două: Asociația pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) și Asociația „Inițiativa pentru Justiție” (AIJ). Numărul acestor asociații poate părea unul mare pentru doamna Gîrbovan, mai ales prin raportare la numărul de membri pe care probabil că îi mai are asociația pe care o conduce și pe care a evitat în mod constant să îl dezvăluie (avem serioase rezerve că asociația ar mai întruni numărul minim legal de 3 membri).

Chiar dacă doamna judecător Gîrbovan consideră, fără a fi învestită a se pronunța asupra problemei, că documentele apărute în presă conțin „date despre participarea Procurorului General Augustin Lazar la represiunea dizidentei anti-comuniste din anii ‘80” pe baza cărora ajunge la concluzia, exprimată public și fără rezerve, că acesta „este cel care, in perioada comunista, a vegheat ca unul din putinii dizidenti din anii ‘80 sa nu paraseasca temnitele comuniste inainte de a-si ispasi si ultima zi de pedeapsa”, aceasta nu înseamnă că opiniile dumneaei reflectă adevărul și au caracter general obligatoriu.

Doamna Gîrbovan este, cel puțin până în prezent, singurul magistrat care a simțit nevoia să se implice în ceea ce ea însăși califică drept scandal, într-un mod de natură de a influența opinia publică fără pregătire juridică, cu privire la semnificația faptelor și moralitatea unui procuror aflat într-o procedură de selecție pentru cea mai înaltă funcție în Ministerul Public, printr-un discurs tendențios exprimat de la înălțimea funcției de judecător cu grad de curte de apel și beneficiind de o expunere mediatică ce, pentru un necunoscător, poate părea o confirmare a valorii ei profesionale.

Deși considerăm că este contraproductiv și consumator de timp ca Asociația „Inițiativa pentru Justiție” să răspundă unor persoane fizice care aberează pe probleme de justiție, din considerație pentru ce a reprezentat UNJR înainte ca doamna Dana Gîrbovan să confiște această asociație profesională, considerăm că este cazul să facem câteva precizări.

Unul din motivele pentru care AIJ a considerat că nu se impune să intervină până acum este acela că în prezent este în curs procedura de selecție a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind necesar ca aceasta să se desfășoare în condiții de echitate față de toți candidații, fără acțiuni care ar putea fi interpretate ca partizanale și care ar putea influența sau ar putea crea impresia influențării factorilor de decizie. Prin urmare, nu e vorba de indiferență, cum susține doamna Gârbovan, ci de o decizie echilibrată și asumată.

De asemenea, rezerva noastră nu este nici expresia unei delimitări față de dl procuror general Augustin Lazăr, care se bucură în continuare de respectul nostru pentru mandatul extrem de dificil, indeplinit în condițiile ofensivei continue din ultimii 2 ani împotriva justiției, susținută din cele mai înalte poziții ale statului .
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus