Stiri de ultima ora

Polonia ar putea să nu își mai aleagă președintele: S-a propus prelungirea mandatului actualului şef al statului cu 2 ani

Polonia ar putea să nu își mai aleagă președintele: S-a propus prelungirea mandatului actualului şef al statului cu 2 ani
Actualitate
Liderul Porozumienie, partid aliat cu naţionaliştii aflaţi la putere în Polonia, a propus vineri modificarea Constituţiei pentru a permite prelungirea mandatului actualului preşedinte Andrzej Duda cu doi ani şi amânarea alegerilor prezidenţiale, preconizate pentru luna mai, potrivit Reuters.

Alegerile prezidenţiale la termen sunt prevăzute să aibă loc la 10 mai în Polonia, dar majoritatea polonezilor doresc ca ele să fie amânate din cauza epidemiei de coronavirus, notează Reuters.

Gowin a spus că dacă schimbarea propusă de el a Constituţiei va fi pusă în aplicare, Andrzej Duda, un aliat al partidului conservator aflat la putere Lege şi Justiţie (PiS), nu va mai fi autorizat să candideze din nou pentru realegerea sa.

Este imposibil ca Platforma Civică (PO), principalul partid de opoziţie polonez, să susţină schimbarea Constituţiei ca urmare a crizei sanitare pentru a permite prelungirea mandatului preşedintelui în exerciţiu, a declarat liderul acestei formaţiuni politice, Borys Budka.

"Legile actuale permit amânarea alegerilor în caz de catastrofă naturală. Să o facem... Dar nu există posibilitatea ca mandatul lui Andrzej Duda să fie extins", a afirmat el.

Alegerile prezidenţiale din Polonia sunt în prezent prevăzute să aibă loc pe 10 mai, dar majoritatea polonezilor vor ca ele să fie amânate de teama răspândirii noului coronavirus, reaminteşte Reuters.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus