Stiri de ultima ora

Podul Morții de la Cernobîl. Cât este adevăr și cât este ficțiune în miniseria Cernobîl

Podul Morții de la Cernobîl. Cât este adevăr și cât este ficțiune în miniseria Cernobîl
Actualitate
Podul Morții de la Cernobîl. Cât este adevăr și cât este ficțiune în miniseria Cernobîl

Cât de letal a fost Podul Morții de la Cernobîl? Un supraviețuitor al tragediei petrecute acum 33 de ani a explicat cât este adevăr și cât ficțiune în urma miniseriei difuzate de HBO, care a contribuit din plin la popularizarea obiectivului. 

Oleksiy Breus, inginer la Centrala Nucleară de la Cernobîl începând cu 1982, a intrat în camera de control a Reactorului 4 la câteva ore după producerea exploziei în 1986. A devenit un martor imediat al evenimentelor care s-au derulat după explozie. Acum a povestit pentru BBC cât de letal a fost în realitate așa numitul Pod al Morții de la Cernobîl. În miniseria creată de Craig Mazin, locuitorii din Prîpeat, treziți în mijlocul nopții de explozie, se duc pe un pod de cale ferată din apropierea orașului pentru a vedea mai bine focul cauzat de explozie, fără să realizeze riscul la care se expun. Iau cu ei și copii care sunt arătați cum se joacă în cenușa radioactivă care cade din cer precum fulgii de zăpadă. La finalul miniseriei, pe generic, creatorii show-ului anunță că toți cei care s-au aflat pe pod au murit. Locul a devenit cunoscut în Ucraina drept Podul Morții, în mare parte și din cauza unor mituri urbane potrivit cărora toți cei care s-au aflat pe pod în acea noapte, au murit în următorii ani din cauza expunerii la radiații. Nu există nicio dovadă clară în acest sens, potrivit scriitorului Adam Higginbotham, autorului cărții „Miezul nopții la Cernobîl: povestea nespusă a celui mai mare dezastru nuclear”.

Oleksiy Breus a relatat pentru BBC că pentru el este o exagerare și că locuitorii din oraș cel mai probabil au dormit în timpul exploziei. Inclusiv el, inginer al centralei, a aflat de accident de abia dimineața, pe 26 aprilie, când a ajuns la muncă.
stirileprotv.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus