Stiri de ultima ora

Orban spune ce s-ar afla, de fapt, în spatele „Fantomaticului FDI”. Pentru cine au fost destinate 80% din contracte

Orban spune ce s-ar afla, de fapt, în spatele „Fantomaticului FDI”. Pentru cine au fost destinate 80% din contracte
Actualitate
Premierul Ludovic Orban a declarat, la începutul şedinţei de Guvern de vineri seară, că 80% dintre contractele semnate prin ”fantomaticul” Fond de Dezvoltare şi Investiţii (FDI) au fost către primari PSD, în condiţiile în care primăriile din ţară au doar 50% edili social-democraţi.

Orban spune ce s-ar afla, de fapt, în spatele „Fantomaticului FDI”

”I-am cerut şefului Cancelariei, Ionel Dancă, să îmi facă o analiză a contractelor pe fantomaticul Fond de Investiţii şi Dezvoltare, care nu are niciun leu real în buget. Situaţia arată clar că a fost o formă de plată către primarii PSD pentru campaniile electorale. Dintre contractele semnate, peste 80% sunt către primari PSD, în condiţiile în care PSD are ca număr de primari aproximativ 50%. Peste 80% au fost alocate arbitrar, subiectiv către primării PSD”, a spus Ludovic Orban.

El a precizat că s-au depus 3100 de proiecte cu o valoare totală de 58,5 miliarde de lei.

”Gândiţi-vă ce cheltuială voiau să provoace cei din guvernul PSD. Imaginaţi-vă, dacă nu îi opream, cam ce factură venea peste un an. Dintre proiectele depuse, s-au propus spre aprobare un număr de 696 proiecte în valoare de 10,3 miliarde, asta în condiţiile în care plafonul de tragere acordat din disponibilităţile contului curent al Trezoreriei a fost iniţial 300 de milioane şi a fost majorat la 120 de milioane, adică au vrut să angajeze lucrări de 10,8 miliarde în condiţiile în care plafonul de tragere. Practic nu aveau de unde să împrumute bani. Putr şi simplu, i-au păcălit şi pe primari, inclusiv ai lor, că le dau banii, şi-au bătut joc, iar ei nu aveau capacitatea de tragere. Din fericire, nu s-au semnat decât 239 de contracte, în valoare de 6,6 miliarde lei, iar dintre contractele semnate, au fost alocate avansuri doar către 40 de contracte", a mai arătat Orban.

El a cerut efectuarea de controale unde s-au efectuat avansuri.

”Va trebui să facem controale pe toate contractele unde s-au derulat avansuri, să vedem dacă s-au făcut lucrări. E clar că această ficţiune nu poate să stea la baza unor investiţii serioase”, a mai spus premierul.
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus