Stiri de ultima ora

ORA DE VARĂ 2020. Se mai schimbă sau NU ORA în acest an?! DECIZIA a fost luată

ORA DE VARĂ 2020. Se mai schimbă sau NU ORA în acest an?! DECIZIA a fost luată
Actualitate
Mai sunt doar câteva săptămâni și se va schimba, din nou, ora. La finalul lunii martie vom trece la ora de vară. Din păcate, vom dormi mai puțin pentru că ceasurile se vor da cu o oră înainte, și anume, ora 03:00 va deveni ora 04:00. 

Deși unele persoane au crezut că se renunță la ora de vară 2020, acest lucru nu se va întâmplă în acest an.

În acest context, Parlamentul European susține propunerea privind renunțarea la schimbarea orei de vară din anul 2021. Așadar, 2021 poate fi ultimul an cu o schimbare sezonieră a orei la nivelul Uniunii Europene.

Cu toate acestea, statele membre își păstrează dreptul de a decide asupra fusului orar propriu.

Eurodeputații au votat în favoarea renunțării la practica de ajustare a ceasurilor cu o oră în primăvară și toamnă începând cu 2021.

Țările din Uniunea Europeană care decid să mențină permanent ora de vară vor efectua ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021.

Statele care preferă să rămână la ora standard (ora de iarnă) își vor putea schimba ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021.

Parlamentul European susține, prin urmare, propunerea Comisiei Europene de renunțare la schimbarea sezonieră a orei. Însă, aceștia au votat pentru amânarea intrării în vigoare pentru 2021 în loc de 2019.

Eurodeputații vor, de asemenea, ca statele membre să se coordoneze în așa fel încât să nu existe impact negativ asupra pieței unice ca urmare a deciziilor de aplicare a orei de vară sau de iarnă pe teritoriul statelor Uniunii Europene.

La ora actuală, directiva privind dispozițiile referitoare la orarul de vară prevede ca statele membre să treacă la ora de vară în ultima duminică din martie și înapoi la ora standard în ultima duminică din octombrie.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1917, în timpul Primului Război Mondial. Referitor la acest aspect, regina Maria nota în jurnalul său, la 5/18 iulie 1917:

De azi se schimbă ora – se dă înainte, ora șapte e deja ora opt și așa mai departe. A trebuit să o facem pentru că rușii așa procedează, ca să evităm confuziile – motivul e economia la electricitate. La început va pricinui totuși încurcături, fără îndoială.[3]:p. 81

După război s-a renunțat la folosirea orei de vară, aceasta fiind reintrodusă în 1932, din aceleași rațiuni economice. Până în 1939 ora de vară a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 și prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale).

Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, și 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus