Stiri de ultima ora

O nouă lovitură în Turcia! Procurorii încep investigarea scriitorilor care provează subiecte sensibile : Justiţia nu ia atitudine

O nouă lovitură în Turcia! Procurorii încep investigarea scriitorilor care provează subiecte  sensibile :  Justiţia nu ia atitudine
Actualitate
Procurorii turci îi investighează pe scriitorii de ficţiune pentru abordarea unor subiecte precum copiii abuzaţi sexual şi violenţa asupra femeilor, printre cei vizaţi fiind romaniciera premiată Elif Shafak, cunoscută pentru romanul "Cele trei fiice ale Evei", tradus şi în România la editura Polirom, în ceea ce militanţii numesc o ameninţare gravă la adresa libertăţii de exprimare, potrivit The Guardian, relatează News.ro.

Acţiunea vine ca urmare a unei dezbateri pe reţelele de socializare în care romancierii au abordat subiecte sensibile - precum abuzul asupra copiilor şi violenţa sexuală - fiind acuzaţi că promovează aceste practici.

După ce o pagină din romanul lui Abdullah Şevki a fost distribuită pe Twitter în această săptămână, ministrul turc al Culturii şi Turismului a anunţat că a depus o plângere penală împotriva scriitorului.

Potrivit platformei de ştiri Ahval, este vorba de o scenă de abuz sexual la adresa unui copil, relatată prin ochii unui pedofil.

Ahval a precizat că Asociaţia Baroului din Turcia a depus de asemenea o plângere, solicitând Guvernului să interzică cartea şi să-i incrimineze pe autor şi pe editor de "abuz împotriva copilului şi incitare la acte criminale". Şevki şi editorul său au fost ulterior reţinuţi.

Procurorii îi investighează pe autorii ale căror scrieri abordează subiecte precum abuzul asupra copiilor sau violenţa sexuală.

Utilizatorii platformelor de socializare au distribuit pasajele din romanele altor scriitori, inclusiv Shafak şi Ayşe Kulin, pe care îi acuză de aceleaşi lucruri.

Shafak a spus că a primit mii de mesaje negative în ultimele două zile şi că un procuror va analiza romanele sale, în special "The Gaze", care a fost publicat în 1999, şi "Cele trei fiice ale Evei", lansată în 2016.

"Orice scriere care conţine pasaje despre copii abuzaţi sexual în literatura turcă va fi investiga", a spus Shafak. "Aceasta este o nouă ţintă pentru ei. Ironia este că vorbim despre o ţară în care abuzurile sexuale violente la adresa copiilor şi femeilor au crescut. Justiţia din Turcia nu ia atitudine, legile nu au fost schimbate. O ţară care ar trebui să ia atitudine urgent cu privire la violenţa de natură sexuală preferă să investigheze scriitorii. Este cea mai mare tragedie. A devenit o vânătoare de vrăjitoare", a afirmat Shafak.

Potrivit editorului ei turc, Dogan Kitap, Shafak " a scris întotdeauna pentru drepturile femeilor, copilor şi minorităţilor”.

Turcia se numără printre ţările cu cea mai mare rată din Europa a căsătoriilor în care sunt implicaţi copii, potrivit organizaţiei Girls Not Brides, care estimează că 15% dintre fete se căsătoresc înainte de vârsta de 18 ani şi 1% înainte de 15%.

Shafak susţine că situaţii similare sunt caracteristice şi altor ţări din Orientul Mijlociu.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus