Stiri de ultima ora

O misiune de experți ai Comisiei Europene va sosi în România pentru a gestiona criza pestei porcine

O misiune de experți ai Comisiei Europene va sosi în România pentru a gestiona criza pestei porcine
Actualitate
O misiune de experți ai Comisiei Europene va sosi în România pentru a gestiona criza pestei porcine

Foto: Pixabay.com Eveniment

România continuă să se confrunte cu numeroase focare de pestă porcină la peste 2 ani de când această a început să facă ravagii prin gospodăriile crescătorilor de animale. În acest context în care țara noastră și Bulgaria au rămas singurele state membre UE care încă se confruntă cu această criză care a lovit inițial la nivel european, Comisia Europeană pregătește o misiune de experți care să asiste autoritățile în găsirea soluțiilor pentru rezolvarae problemelor.

"Comisia urmărește îndeaproape situația din România. Comisia organizează în prezent o misiune de formare continuă în România privind PPA. În timpul acestei misiuni, experți relevanți în managementul PPA vor ajuta autoritățile veterinare din România să dezvolte și să ajusteze acțiuni strategice împotriva bolii", au declarat oficiali ai Comisiei Europene, pentru economica.net.

Comisia a mai arătat că "autoritățile veterinare au luat măsuri eficiente pentru a investiga cazurile de suspiciune de boală și pentru a aplica controale adecvate. Cu toate acestea, există încă anumite provocări care trebuie rezolvate în mod corespunzător (sectorul porcului necomercial, lipsa unei trasabilități efective și precauții de biosecuritate pentru porci vii și produse de origine animală care se deplasează între exploatații necomerciale etc.)". 

"Măsurile suplimentare vor depinde de situația epidemiologică a bolii", au răspuns oficialii întrebați fiind dacă vor exista măsuri economice împotriva României.

România a primit din 2014 și până în prezent peste 50 de milioane de euro din bugetul Uniunii Europene pentru cofinanțarea măsurilor de urgență și a programelor veterinare privind PPA. De la prima semnalare a prezenței virusului în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați 577.071 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 2.765 de cazuri la mistreți.    
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus