Stiri de ultima ora

Mugur Isărescu, despre deficitul comercial al sectorului alimentar: ”Rămâne un punct nevralgic / România are un potenţial agricol undeva între Italia şi Polonia”

Mugur Isărescu, despre deficitul comercial al sectorului alimentar: ”Rămâne un punct nevralgic / România are un potenţial agricol undeva între Italia şi Polonia”
Actualitate
România înregistrează cel mai amplu deficit comercial din regiune în sectorul alimentar, deşi în domeniu s-a investit mult şi s-au făcut progrese masive, a declarat vineri guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

31 afişări

Mugur Isărescu, despre deficitul comercial al sectorului alimentar: ”Rămâne un punct nevralgic”

Guvernatorul a prezentat vineri Raportul asupra inflaţiei, care a modificat prognoza de la 3% la 4,2% la finele acestui an. „România are un potenţial undeva între Italia şi Polonia” în privinţa producţiei agricole, a remarcat guvernatorul, care spune că în rândul statelor din est, Cehia mai are o poziţie nefavorabilă în materie de deficit alimentar, dacă că potenţialul agricol cehesc nu este comparabil cu cel al românesc. „Polonia şi Ungaria au excedent masiv pe balanţa comercială a alimentelor. Aici se pot face multe lucruri bune, pentru că există potenţial”, a spus Isărescu. Politica monetară nu poate rezolva tot, de exemplu problemele de competitivitate, a adăugat guvernatorul. „Este clar că avem probleme structurale în economie, iar politica monetară nu poate decât să câştige timp, să asigure stabilitate financiară şi stabilitatea preţurilor”, a spus Isărescu.

Raportul asupa inflaţiei al BNR remarcă o scumpirea amplă a legumelor şi fructelor la începtul anului 2019, acesta fiind un fenomen care a afectat toate statele membre UE. Cele mai mari creşteri de preţ de la începutul anului au fost înregistrate la cartofi (32%), legume şi conserve (13%), citrice (10%). Ţigările s-au scumpit cu 4,67%, combustibilii cu 5,56%, iar fructele cu 4,77%. Prognoza de inflaţie anunţată de BNR estimează o continuare a tendinţei de creştere a preţului la legume, fructe şi ouă, de la o pondere de 0,2% la 0,6% în proiecţia ratei anuale a inflaţiei.
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus