Stiri de ultima ora

Motivul pentru care USR solicită CCR să invalideze numirile judecătorilor Deliorga şi Stan

Motivul pentru care USR solicită CCR să invalideze numirile judecătorilor Deliorga şi Stan
Actualitate
Motivul pentru care USR solicită CCR să invalideze numirile judecătorilor Deliorga şi Stan

Uniunea Salvaţi România cere Curţii Constituţionale invalidarea numirilor lui Cristian Deliorga şi Gheorghe Stan în funcţia de judecător constituţional.

Potrivit unui comunicat transmis luni de USR, numirea celor doi s-a făcut prin încălcarea art. 62 din Legea 47/1992: "În cazul în care candidatul ocupă o funcţie incompatibilă cu aceea de judecător al Curţii Constituţionale sau face parte dintr-un partid politic, acordul (acordul prealabil pentru numirea în funcţie - n.r.) trebuie să cuprindă angajamentul candidatului de a demisiona, la data numirii, din acea funcţie sau din partidul politic al cărui membru este". În ceea ce-l priveşte pe Cristian Deliorga, numit de Senat în funcţia de judecător CCR, la propunerea PSD, parlamentarii USR arată că "acesta a transmis CSM cerere de pensionare din calitatea de judecător la Curtea de Apel Constanţa la trei săptămâni de la numire, nu atunci când a fost numit", aşa cum prevede legea.

"Cristian Deliorga, în calitatea sa de judecător la Curtea de Apel Constanţa, a înaintat, în data de 25 mai 2019, la trei săptămâni după numirea în funcţia de judecător constituţional, Consiliului Superior al Magistraturii o cerere de eliberare din funcţie, prin pensionare, solicitând ca aceasta să producă efecte începând cu data de 14.06.2019. Dl. Cristian Deliorga avea obligaţia fie de a demisiona din calitatea de magistrat, fie de a înregistra cererea de pensionare cel mai târziu în data de 7 mai 2019, data publicării în Monitorul Oficial. Neprocedând astfel, numirea acestuia în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale încalcă dispoziţiile legii, solicitarea de eliberare din funcţie, prin pensionare, începând cu data de 14.06.2019 nefiind de natură a elimina starea vădită de incompatibilitate", a precizat senatorul George Dircă. USR consideră că, în privinţa lui Gheorghe Stan, ca urmare a faptului că deţine în acelaşi timp calitatea de magistrat şi cea de judecător al Curţii Constituţionale, sunt incidente prevederile art. 67 alin. (1) lit. b) teza I din Legea nr. 47/1992, potrivit cărora "mandatul de judecător al Curţii Constituţionale încetează () în situaţiile de incompatibilitate".
stirileprotv.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus