Stiri de ultima ora

Mini-guvernul PSD din umbra lui Cioloş. Cine sunt oamenii din eşalonul doi de la Palatul Victoria

Mini-guvernul PSD din umbra lui Cioloş. Cine sunt oamenii din eşalonul doi de la Palatul Victoria
Actualitate
Miniştrii din cabinetul tehnocrat nu s-au grăbit să propună schimbarea echipelor de lucru şi numirea unor noi secretari de stat, cu toate că sunt deja în funcţie de aproape jumătate de an. Astfel, există astăzi ministere în care, în afară de ministru, echipa de conducere a rămas neschimbată chiar din timpul guvernării PSD-iste.

Cel mai bun exemplu este Ministerul Apărării Naţionale (MApN), acolo unde toţi secretarii de stat din timpul guvernului PSD au rămas în funcţie şi după plecarea lui Victor Ponta. Cea mai veche pe scaunul de secretar de stat în MApN este Otilia Sava, responsabilă de relaţia cu Parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii personalului din septembrie 2013. Mai târziu, în martie 2014, şi Valeriu Nicuţ a fost numit în funcţia de secretar de stat pentru politica de apărare şi planificare, şi tot Victor Ponta a semnat, pe final de mandat, decretul de numire a lui Gabriel Beniamin Leş ca secretar de stat pentru armanente spre sfârşitul lui 2015. Nici unul dintre aceşti trei funcţionari nu a fost revocat din funcţie de premierul tehnocrat Dacian Cioloş.

Un alt minister extrem de important care păstrează urme social-democrate este Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Toţi cei patru secretari de stat care alcătuiesc echipa ministrului Adrian Curaj au colaborat în trecut şi cu alţii miniştri de orientare politică de stânga, pentru că fiecare dintre ei îşi exercită funcţia încă dinainte de căderea guvernului Ponta.

Astfel, secretarul de stat cu cea mai multă vechime este Gigel Paraschiv, învestit pe acest post printr-un decret de numire semnat de fostul prim-ministru Victor Ponta, valabil din 16 mai 2012. Aproape un an mai târziu, în ianuarie 2013, a fost numit în funcţie şi András György Kiràly care, de asemenea, a fost păstrat în echipă de ministrul Curaj. Un alt secretar de stat rămas în conducerea Ministerului Educaţiei este Emil Florin Albotă, care ocupă acest post din martie 2014. Şi Gabriel Liviu Ispas este un secretar de stat rămas dintr-un fost cabinet politic, atunci când Sorin Cîmpeanu a fost numit pentru o perioadă limitată prim-ministru interimar şi în acest timp foarte scurt a semnat decretul de învestire în funcţie.

Un alt minister foarte important şi destul de controversat în ultima vreme care a păstrat cea mai mare parte a fostei echipe social-democrate este Ministerul Sănătăţii. Alături de ministrul Patriciu Achimaş-Cadariu, Sănătatea este condusă de patru secretari de stat şi un subsecretar. Dintre aceştia, trei au legătură direct cu PSD-ul sau au fost selectaţi şi numiţi chiar de Victor Ponta. Vorbim aici despre Dorel Săndesc, medic susţinut de PSD Timiş pentru a-i lua locul la Sănătate lui Raed Arafat începând cu martie 2014. Alte două numiri ale lui Victor Ponta sunt Francisk Iulian Chiriac, secretar de stat din martie 2013, şi Răzvan Teohari Vulcănescu, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii din mai 2012.

Şi la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale tradiţia PSD-istă se menţine prin doi din cei trei secretari de stat care se ţin tare pe poziţii şi după plecarea lui Victor Ponta. Unul dintre ei este Dumitru Daniel Botănoiu care, după eliberarea din funcţie a secretarilor de stat Barna Tanczos şi Octavian Bumbu, în luna mai a anului 2012, a fost numit pe această funcţie, alături de Gheorghe Albu. Acesta din urmă nu se mai află astăzi la Ministerul Dezvoltării, dar numirile lui Ponta în minister încă rezistă, pentru că şi secretarul de stat Simona-Allice Man a fost instalată în această funcţie de fostul prim-ministru în mai 2015, la scurt timp după ce fusese retrasă de la conducerea Autorităţii Naţionale pentru Turism.

Nici la Ministerul Finanţelor Publice lucrurile nu sunt foarte diferite, pentru că din cei patru secretari de stat care alcătuiesc echipa ministrului Anca Dragu, trei sunt pe poziţii din fostul guvern PSD. Cu cea mai multă vechime în această funcţie este Enache Jiru, secretar de stat din anul 2012, numit chiar de fostul premier Ponta. Tot Victor Ponta a semnat decizia de învestire şi pentru Daniela Pescaru şi Attila Gyorgy, ambii fiind funcţionari la Finanţe din timpul administraţiei PSD.

La Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, alături de ministrul Vasile Dîncu, în structurile de conducere se găsesc doi secretari de stat rămaşi în minister după ce au fost numiţi chiar de Victor Ponta: Sirma Caraman şi Cezar-Radu Soare. Ambii au ocupat funcţia în urma unei hotărâri de guvern semnată de fostul prim-minstru Victor Ponta. Cel din urmă a mai ocupat şi funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor în perioada martie-aprilie 2014, atunci când la putere se afla tot PSD-ul lui Ponta.

Oameni pe care guvernul social-democrat i-a propulsat în funcţie au rămas încă la conducere şi în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), iar unul dintre ei este Raed Arafat. Din ianuarie 2014 acesta este secretar de stat şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Istoricul său profesional în conducerea ministerelor datează, însă, din august 2007 atunci când a fost numit în funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii (MS) de către premierul României de la aceaa dată, Călin Popescu Tăriceanu. Arafat a părăsit acest post pe 10 ianuarie 2012 după un conflict deschis cu fostul preşedinte Traian Băsescu, fapt care a determinat şi protestele masive de susţinere din ianuarie 2012. Ulterior, în luna februarie a aceluiaşi an a revenit ca subsecretar de stat în MS şi a rămas în funcţie până în octombrie, atunci când a fost numit ministru interimar şi ministru al Sănătăţii, funcţie pe care a rămas doar două lun, pentru ca mai apoi să-şi continue cariera în conducerea ministerului ca secretar de stat încă doi ani, până în ianuarie 2014. Apoi a trecut la Ministerul Afacerilor Interne pe funcţia de secretar de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, pe care îl coordonează şi astăzi.

Una dintre figurile nou intrate în MAI este Maria-Cristina Manda, care nu este străină, totuşi, de Afacerile Interne ale României şi nici de fostul guvern. La propunerea actualului ministru de Interne, Petre Tobă, premierul Cioloş a numit-o de curând pe Manda în funcţia de subsecretar de stat în MAI după ce, anterior, aceasta a fost consiliera lui Gabriel Oprea în perioada în care el a ocupat funcţia de ministru de Interne. Înainte, Cristina Manda a fost consilier prezidenţial în perioada în care Crin Antonescu a fost preşedinte interimar, ocupându-se de Departamentul Constituţional. De asemenea, Cristina Manda a mai fost consilier al Monei Pivniceru în perioada în care aceasta era Ministrul Justiţiei. Anterior, Manda a fost membră PSD şi a lucrat apoi pe post de consilieră şi pentru liberalul Cristian David sau conservatorul Codruţ Şereş, conform Monicăi Macovei.

La Ministerul Afacerilor Externe (MAE) dintre cei şase secretari şi subsecretari de stat aflaţi în funcţie în acest moment, doi sunt în structura de conducere a ministerului din vremea guvernului PSD, deciziile de numire fiind semnate chiar de fostul premier Victor Ponta. Este vorba despre Daniel Ioniţă, secretar de stat din data de 29 decembrie 2014, şi despre Răzvan Horaţiu Radu, agent guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene din 19 ianuarie 2013.

Ministerul Culturii, condus astăzi de ministrul Vlad Alexandrescu face şi el parte din categoria instituţiilor publice care poartă amprenta PSD. Conducerea de la Cultură este alcătuită, pe lângă ministru, din trei secretari de stat şi un subsecretar, doi dintre aceştia aflându-se în funcţie cu mult timp înainte de venirea la putere a cabinetului Cioloş. Pentru secretarul de stat Alexandru Oprean, decizia de numire a fost semnată de fostul prim-ministru Victor Ponta şi este valabilă din luna aprilie a anului 2014. La schimbarea guvernului a rezistat şi Irina Sanda Marin Cajal, subsecretar de stat din 2015 care nu a fost afectată de modificările de la vârful executivului.

Chiar dacă este mai nou înfiinţat decât celelalte ministere din România, n-a fost nevoie de o periodă prea lungă pentru ca Ministerul Fondurilor Europene să rămână cu o puternică ştampilă PSD. Jumătate din secretarii de stat din această zonă au fost numiţi în anul 2015, de prim-ministrul Victor Ponta. Ciprian Cătălin Necula şi Nicuşor Marian Buică sunt secretari de stat din aprilie, respectiv octombrie 2015, ambii rămânând în funcţie şi după ce Ponta şi-a depus mandatul.

La Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor secretarul de stat Iulian Jugan numit în această funcţie în aprilie 2015 de fosta administraţie Ponta nu doar că rezistă printre mai noii săi colegi, ci, odată cu instalarea guvernului tehnocrat, a fost chiar învestit cu mai multe funcţii importante pe plan internaţional. Ministrul Cristina Paşca Palmer l-a numit pe Jugan preşedinte al părţii române în cadrul Comisiei Hidrotehnice româno-sârbe pentru aplicarea acordului dintre România şi fosta Iugoslavie privind problemele hidrotehnice de pe sistemele hidrotehnice şi cursurile de apă de pe frontieră, sau întretăiate de frontiera de stat, împuternicit al părţii române pentru aplicarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Ucrainei privind colaborarea în domeniul gospodăririi apelor de frontier, împuternicitul guvernamental al părţii române în cadrul comisiei hidrotehnice româno-ungare pentru aplicarea acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare privind colaborarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a apelor de frontier, dar şi preşedinte al părţii române în comisia hidrotehnică interguvernamentală pentru aplicarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova, privind colaborarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a apelor Prutului şi Dunării.

Şi din echipa ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Anca Costea, fac parte doi dintre secretarii de stat pe care şi i-a dorit în administraţie chiar guvernul Victor Ponta. Primul se numeşte Gabriel Lungu şi ocupă acest post din februarie 2015, printr-un decret de numire semnat de Ponta. Tot fostul premier l-a învestit secretar de stat şi pe Adrian Marius Dobre, care a rămas şi acum în funcţie la Ministerul Muncii.

La Ministerul Tineretului şi Sportului, trei dintre cei patru secretari şi subsecretari de stat aflaţi la ora actuală la conducere au fost aleşi şi numiţi în fostul guvern PSD-ist condus de Victor Ponta. Unul dintre aceştia este Emilia Carmen Tocală, secretar de stat pe activităţi de Sport, din ianuarie 2013. Şi cei doi subsecretari din acest minister fac parte din perioada Ponta şi nu au fost înlocuiţi odată cu venirea guvernului tehnocrat: Augustin Ioan, subsecretar de stat pe activităţi de Sport, şi Adrian Călin Buzgău, subsecretar de stat pe activităţi de Tineret, pe acest post din aprilie 2015.

Nici la Ministerul Transporturilor situaţia nu stă altfel, pentru că mare parte din echipa actualului ministru tehnocrat este aceeaşi cu cea care a funcţionat şi în perioada administraţiei Ponta. Ion-Aurel Stanciu şi Marius Humelnicu au mai mult de jumătate de an din această funcţie, fiind numiţi în august 2015 prin decizia semnată de fostul premier. Tot din vechiul guvern PSD a rămas pe un post de secretar de stat şi Alexandru Răzvan Cuc, numit pe final de mandat, în octombrie 2015.

Chiar dacă în unele ministere aproape toată conducerea, începând de la ministru şi terminând cu secretarii de stat, a fost înlocuită, unele dintre numiri au vizat persoane care au avut anterior legătură chiar cu politica social-democrată. La Ministerul Energiei, de pildă, cei trei secretari de stat au fost cu toţii numiţi recent şi confirmaţi de semnătura lui Dacian Cioloş. În decembrie, doi noi secretari de stat au ajuns la Energie, iar unul dintre ei nu pare, totuşi, să fie deloc străin de mediul politic românesc şi de orientarea de stânga. Este vorba despre Aristotel Jude, funcţionar la minister din decembrie 2015, dar, în acelaşi timp, membru al organizaţiei PSD Mediaş.
www.gandul.info

Articole similare :
comments powered by Disqus