Stiri de ultima ora

MEGA-SCANDAL ÎN STATELE UNITE | Antrenorii NADIEI, ACUZAŢI că au tolerat abuzuri sexuale la lotul de gimnastică

MEGA-SCANDAL ÎN STATELE UNITE | Antrenorii NADIEI, ACUZAŢI că au tolerat abuzuri sexuale la lotul de gimnastică
Actualitate
Fosta gimnastă, care a făcut parte din lotul feminin al SUA în perioada 2004-2010, spune că medicul echipei de la vremea respectivă a abuzat-o sexual în timpul controalelor şi că antrenorii ei ştiau de abuz şi nu au făcut nimic pentru a-l opri. Fosta sportivă mai susţine că soții Karolyi au abuzat-o la rândul lor, fizic şi emoţional, iar că procesul a fost deja intentat la Curtea Superioară din California.

Ajunsă acum la 24 de ani, femeia spune că abuzul sexual a avut loc la ferma din Texas aflată în proprietatea familiei Karolyi, unde există şi o bază de pregătire pentru echipa de gimnastică a SUA. Conform spuselor ei, Bela şi Marta Karolyi ar fi ignorat abuzurile sexuale care aveau loc şi ar fi instituit un regim de intimidare şi teamă, în care le loveau pe gimnaste, privându-le de hrană şi apă. Mai mult, le jigneau, le spuneau că sunt grase şi le obligau să se dezbrace până la lenjeria intimă, astfel încât să fie criticate de către colegele lor.

Avocații medicului spun într-o declarație citată de abc-7.com că el ar fi folosit o procedură medicală legitimă și că a fost concediat de la Universitate pentru că nu respectă „anumite cerințe de angajare” nu din alte motive. Este o a doua acuzație care vine pe numele medicului, după ce în luna septembrie, altă fostă gimnastă, medaliată la Jocurile Olimpice din 2000, a intentat un proces care îl vizează tot pe Nassar. Medicul face obiectul unei anchete în Michigan, unde ESPN a descoperit că împotriva sa există 30 de plângeri de agresiune sexuală.

Federația de gimnastică a SUA a precizat că atunci când li s-a atras atenția de practicile lui Nassar, medicul a fost imediat concediat, iar suspiciunile în privința lui au fost înaintate la FBI. Federaţia americană l-a demis pe Nassar în vara anului 2015, după ce a primit plângeri cu privire la comportamentul său necorespunzător, cu tentă sexuală, în timpul examenelor medicale.

După ce lotul feminin a dominat competiția de la Jocurile Olimpice de la Rio, Marta Karolyi s-a retras din funcția de coordonator al echipei naționale de gimnastică a SUA. Aceasta a preluat de la soțul ei rolul de coordonator din 2001. Marta Karolyi a antrenat echipa olimpică a SUA din 1996 când s-a obținut o victorie istorică.

Bela Karolyi a antrenat-o pe gimnasta Nadia Comăneci, care a câștigat cinci medalii de aur în perioada 1976-1980. De asemenea, Bela a antrenat-o pe Mary Lou Retton care a luat medalia de aur la Olimpiada de la Los Angeles din 1984. 9 campioane olimpice, 15 campioane mondiale și 16 campioane europene au antrenat soții Karolyi. Printre sportivele antrenate de cei doi se numără și Nadia Comăneci și Teodora Ungureanu. Cuplul Karoly a fugit din România în Statele Unite în 1981.

La fel ca mulți dintre sportivii care au lucrat cu Larry Nassar, gimnasta Rachael Denhollander spune că a picat pradă abuzurilor medicului de mai multe ori ei în anul 2000. Ea pretinde că federația de gimnastică a SUA știa despre abuzuri, dar a refuzat să ia măsuri drastice, de teama unui scandal. Denhollander a depus o plângere împotriva lui Nassar luna trecută la Universitatea de Stat din Michigan. Ea a spus că medicul a abuzat-o de cinci ori în timp ce se trata pentru dureri de spate în anul 2000. Avocații medicului, Matthew Newburg și Shannon Smith, au declarat că: „doctorul Nassar neagă orice abatere cu privire la orice gimnastă, pacient sau oricine altcineva. În măsura în care el a oferit tratament medical pentru oricine, acesta a fost întotdeauna făcut cu consimțământul pacientului”.

Articole similare :
comments powered by Disqus