Stiri de ultima ora

LIVE Legea salarizarii scoate sindicalistii in strada si inchide primariile

LIVE Legea salarizarii scoate sindicalistii in strada si inchide primariile
Actualitate
Sindicalistii din Cartel Alfa protesteaza, marti, in fata Palatului Parlamentului, fata de proiectul noii Legi a salarizarii, aflat in dezbatere la Camera Deputatilor, decizionala. Tot astazi, angajatii primariilor si consiliilor judetene intra in greva generala.

Protestul din Capitala a fost programat sa inceapa la ora 11, manifestantii sustinand ca prin forma adoptata de Senat a Legii salarizarii "administratia locala devine un teritoriu integral politizat", aflat "la mana, pixul si interesele de moment ale celor de la putere".

De asemenea,, iar angajatii Garzii de Mediu si ai Agentiei de Protectie a Mediului vor inceta lucrul, timp de doua ore, nemultumiti tot de proiectul Legii salarizarii.

Ziare.com transmite principalele momente si declarii in format LIVE text:

11:16 - Protestele se incheie marti la ora 15, dar vor fi reluate si miercuri, precum si pe 6 si 7 iunie, informeaza Digi24.

11:10 - Lia Olguta Vasilescu a precizat in comisie ca vor mai fi primite doar amendamente de scadere, nu si de crestere a salariilor, deoarece s-a atins deja anvelopa salariala stabilita, de 32 mld lei, informeaza Digi24.

Comisia de Munca este cea care va realiza raportul pe Legea salarizarii, raport ce urmeaza sa intre la dezbatere si vot in plen.

11:05 - In Comisia de munca sunt dezbateri aprinse. Ministrul Muncii ramane ferm pe pozitie si spune ca nu sunt bani pentru toate solicitarile venite din partea diverselor categorii de bugetari. Cele mai controversate amendamente vor fi lasate pentru dezbatere in plenul Camerei Deputatilor, relateaza Antena3.

Luni, discutiile din comisie au durat 6 ore.

11:00 - In Parcul Izvor sunt asteptati circa 10.000 de protestatari, dar mitingul este abia la inceput. Au sosit deja protestatari din administratia locala sau din politie, relateaza Antena3.

Cei din administratia publica locala sunt nemultumiti ca in noua lege nu exista o grila de salarizare si pentru ei, asa cum au toate categotiile de bugetari, inclusiv cei din administratia centrala, prin urmare oamenii se plang ca vor fi lasati la mana primarilor si presedintilor de consilii judetene, ei cerand o salarizare unitara.

Cartel Alfa critica vehement stabilirea nivelului salariilor de baza exclusiv de catre alesii locali, care nu numai ca nu au competenta in domeniu, dar vor politiza excesiv functia publica. Sindicalistii cer introducerea de grile de salarizare.

"Credem ca aceasta masura propusa de partidul de guvernare prin legea salarizarii este doar un prim pas intr-un program mai amplu de subordonare politica a actului administrativ, care va fi continuata prin procesul descentralizarii, realizat in principal dupa considerente si interese politice si nu de eficienta", se mai arata in comunicatul remis presei de Cartel Alfa.

Proiectul Legii salarizarii a fost votat de Senat si a intrat, luni, in dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputatilor, care este for decizional.
www.ziare.com

Articole similare :
comments powered by Disqus