Stiri de ultima ora

Klaus Iohannis, în `inspecție` la Alba Iulia: discuție cu muncitorii de la Monumentul Centenarului

Klaus Iohannis, în `inspecție` la Alba Iulia: discuție cu muncitorii de la Monumentul Centenarului
Actualitate
Președintele Klaus Iohannis s-a interesat dacă lucrările la Parcul Unirii din Alba Iulia, unde va fi amplasat și Monumentul Unității Naționale, vor fi finalizate până la 1 Decembrie. Constructorii i-au dat asigurări că acestea vor fi terminate.

Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a fost întrebat, luni, după vizita lui Klaus Iohannis pe șantierul Parcului Unirii și în locul unde va fi amplasat Monumentul Unirii, care a fost reacția președintelui, edilul răspunzând că șeful statului a întrebat constructorii dacă lucrările vor fi terminate în termen.

”Toți au spus: , până la 1 decembrie”, a spus Mircea Hava.

De reabilitarea Parcului Unirii se ocupă Primăria Alba Iulia, iar lucrările au început de circa trei săptămâni, în vreme ce Monumentul Unității Naționale va fi realizat de sculptorul Mihai Buculei, în baza unui contract semnat cu Ministerul Culturii.

De asemenea, Mircea Hava a mai fost întrebat de jurnaliști dacă l-a invitat pe președinte la Alba Iulia de 1 Decembrie, locul în care s-a semnat unirea României cu Transilvania, primarul răspunzând afirmativ.

”Da. Răspunsurile vor fi mai încolo pentru că, vă dați seama, nu poate să spună astăzi. Eu cred că va veni pentru că are și de ce să vină”, a spus Hava.

Pe lângă monumentul din piatră, de circa 20 de metri înălţime, sub forma unor patru cruci şi a două litere ”U” întoarse, va fi realizat, la Alba Iulia, şi un pod, care a primit numele de ”Podul Marii Uniri”. Podul va fi construit din metal, partea de promenadă din lemn, iar balustradele acestuia vor fi din sticlă.

Primele demersuri pentru construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia au fost începute în 1993 de către reprezentanţii unor organizaţii patriotice, iar în ultimii ani aceştia au primit şi sprijinul Prefecturii, Primăriei Alba Iulia, dar şi al unor parlamentari.

În anii 1990, Ministerul Culturii a organizat şi un concurs de idei pentru realizarea monumentului, care a fost reluat în 2008. În cadrul acestuia a fost selectat proiectul sculptorului Mihai Buculei.

La câteva sute de metri de locul în care va fi ridicat monumentul se află Sala Unirii, simbol şi templu al României Mari, în care delegaţii românilor transilvăneni au votat Marea Unire.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus