Stiri de ultima ora

Iohannis, înainte de consultările de la Cotroceni: Mă aştept să se implice societatea pentru ca politicienii să nu poată ignora referendumul

Iohannis, înainte de consultările de la Cotroceni: Mă aştept să se implice societatea pentru ca politicienii să nu poată ignora referendumul
Actualitate
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că are aşteptări ca întreaga societate românească să se implice activ în aşa fel încât politicienii să nu poată ignora rezultatul referendumului pe justiţie, iar acesta să fie pus de îndată în practică.

Iohannis: Mă aştept să se implice societatea pentru ca politicienii să nu poată ignora referendumul

„Concluzia, după scrutinul din 26 mai, este una foarte simplă şi doresc să o împărtăşesc şi cu dumneavoastră: românii au spus ferm că îşi doresc un parcurs european pentru România, în ciuda încercărilor eşuate de a slăbi încrederea cetăţenilor în proiectul european. Românii au dovedit, prin vot, că orice schimbare începe de la o aspiraţie şi de la înţelegerea modului în care funcţionează lumea de astăzi. Românii au transmis un mesaj clar, un mesaj proeuropean, au hotărât că locul României este, fără îndoială, în Uniunea Europeană, în rândul statelor care susţin şi cred în proiectul european, şi, pe scurt, au demonstrat că îşi doresc să se implice activ în apărarea statului de drept”, a afirmat Klaus Iohannis, marţi, în cadrul Forumului Internaţional al Societăţii Civile.

Şeful statului a adăugat că prin algrile europarlamentare, majoritatea cetăţenilor din statele membre UE au înţeles care sunt pericolele reprezentate de curentele naţionaliste şi populiste.

„În România, ca şi în alte state ale Uniunii Europene, cetăţenii au respins discursul antieuropean. Prin aceste alegeri, majoritatea cetăţenilor statelor membre au dovedit că înţeleg pericolele pe care le presupun curentele eurofobe, extremiste, naţionaliste şi populiste. Este un moment potrivit să continuăm să găsim soluţii pentru apărarea democraţiei, a statului de drept, a valorilor europene, iar aceste lucruri consider că sunt posibile prin educaţie. Avem datoria de a lăsa generaţiilor viitoare o tradiţie în implicarea civică la toate nivelurile societăţii. (...) Rezultatele din 26 mai au confirmat că lucrurile se pot schimba în timp, în mai bine, însă doar cu o implicare largă din partea cetăţenilor. Şi mă aştept ca cetăţenii să se implice şi în continuare! Îi îndemn să aibă aşteptări de la cei pe care i-au ales să îi reprezinte în Parlamentul European, să îi urmărească şi să reacţioneze imediat la orice acţiune care contravine valorilor asumate şi angajamentelor luate. În acelaşi timp, mă aştept ca întreaga societate românească să se implice, astfel încât politicienii să nu poată ignora rezultatul de la referendum, iar acesta să fie pus în practică imediat”, a completat Iohannis.

El a amintit şi de faptul că în acest an se împlinesc 30 de ani de la căderea comunistului în România, precizând că este necesară în continuare implicarea societăţii în protejarea dreptului fundamental, acela de a vota.

„În acest an se împlinesc 30 de ani de la căderea regimurilor comuniste din România şi din Europa de Est. În tot acest timp, organizaţiile societăţii civile au jucat un rol activ în promovarea bunei guvernări şi a democratizării în societatea românească. Societatea civilă a dat semnale puternice în ultimii ani că ataşamentul pentru valorile democratice autentice este fundamental, iar campania pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendum a dovedit exact această evoluţie. Segmente importante din societatea civilă se implică acum pentru a proteja un drept fundamental, dreptul la vot”, a mai spus şeful statului.

Preşedintele României a mai afirmat că este necesară o consolidare a relaţiei între instituţiile europene şi societatea civilă, precum şi de reconstituirea legăturilor solidarităţii umane.

„Momentul special prin care trece Uniunea Europeană îndeamnă la o întărire a relaţiei dintre statele membre, instituţiile europene şi societatea civilă. Acestea trebuie să gândească, să lucreze şi să acţioneze în unitate şi solidaritate acum mai mult ca oricând. Orice proces de consolidare a proiectului european, printr-o integrare mai profundă şi o adaptare la provocările şi crizele prin care trece Uniunea, nu poate fi complet şi credibil fără implicarea societăţii civile. Societatea civilă poate furniza expertiză de foarte bună calitate, de care autorităţile trebuie să înţeleagă că au nevoie. Cred că este absolut necesar să reconstituim legăturile solidarităţii umane, să găsim soluţii pentru recâştigarea sensului cetăţeniei, înţeleasă ca angajare activă şi responsabilă pentru modernizarea societăţii. Aşadar, avem nevoie de solidaritate, unitate, implicare şi decizii care să redea încrederea în viitor şi pentru generaţiile care vor veni. Mai simplu, se numeşte viziune”, a conchis Iohannis.

Potrivit datelor finale centralizate de BEC, 6.459.383 de răspunsuri au fost favorabile întrebării referitoare la interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie. De asemenea, la întrebarea privind interzicerea adoptării OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, 6.477.865 de răspunsuri au fost favorabile.
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus