Stiri de ultima ora

Începe Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu: Zece zile de spectacole inedite, de neratat

Începe Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu: Zece zile de spectacole inedite, de neratat
Actualitate
Cea de-a 23-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu începe vineri, desfăşurându-se până pe 19 iunie şi prezentând peste 430 de spectacole şi evenimente naţionale şi internaţionale. MEDIAFAX a realizat o selecţie a spectacolelor inedite care se evidenţiază în acest an.

Începe Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu: Zece zile de spectacole inedite, de neratat

Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, organizatorul FITS, a anunţat punerea în vânzare a ultimului set de bilete pentru ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, ce să sub semnul genericului „Building trust / Construind încredere”.

În total au fost puse în vânzare peste 8.000 de bilete, valabile pentru 35 de reprezentaţii programate în săli, din totalul de 131 de evenimente la care se percepe bilet.

Spectatorii pot achiziţiona ultimele bilete pentru FITS, via eventim.ro, sau prin intermediul Agenţiei Teatrale din Sibiu, strada Nicolae Bălcescu nr. 17.

„Am făcut absolut tot ce a depins de noi, ca organizatori, să deschidem Casa de Cultură a Sindicatelor şi Sala Studio, acolo unde erau programate un număr de 22 de reprezentaţii. Ne-am bucurat şi ne bucurăm în continuare de sprijinul autorităţilor locale sau centrale, şi doresc să le mulţumesc pe acestă cale, dar în cele din urmă a trebuit să admitem că, în acest moment, nu există soluţii care să permită deschiderea acestor spaţii de joc pentru Festival. Am reuşit – cu excepţia a trei spectacole – să mutăm toate spectacolele în alte spaţii, printr-o mobilizare exemplară a tuturor celor implicaţi. Mulţumesc publicului pentru bunăvoinţa şi înţelegerea arătate! Vă aşteptăm cu drag la Festival” – a declarat Constantin Chiriac, Preşedinte FITS.

De asemenea, organizatorii au anunţat că pentru ediţia din acest an a FITS s-a alocat un buget de 9 milioane de euro.

În programul acestui an se regăsesc unele dintre cele mai importante personalităţi ale artelor spectacolului din lume, dar şi unele dintre cele mai dinamice companii de teatru, dans sau circ, pregătite să susţină atmosfera superbă de festival.

Pe lângă spectacolele de teatru, dans, circ şi muzică programate indoor, la FITS publicul poate participa la spectacolele de stradă (outdoor), spectacole lectură, conferinţe speciale, lansări de carte, ateliere, filme, întâlnirea şcolilor de teatru şi Bursa de Spectacole de la Sibiu. Organizatorii promit o experienţă complexă, cu un program de o calitate exemplară şi de o diversitate unică.

MEDIAFAX Cultură prezintă o selecţie pe zile ale celor mai importante evenimente şi spectacole din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu:

Vineri, 10 iunie

Pe 10 iunie începe cea de-a 23-a ediţie a FITS cu o expoziţie matinală, de la ora 8:00, marca Dan Perjovschi „Instalaţie de vederi” de la Oficiul Poştal 1.Prima zi a Festivalului debutează cu expoziţii, aterliere despre realizarea spectacolului de teatru, conferinţe şi seminarii, dar şi lansarea de carte a lui Octavian Saiu - „Lecţia, o meditaţie cu şapte teme”, programată în aceeaşi zi, la ora 15:30, la Librăria Habitus.

„Forţa legământului /(Pages from the Book of...)” se numără printre primele reprezentaţii de teatru de la FITS şi va avea loc tot pe 10 iunie de la ora 16:00, la Teatrul Gong – sala parter, un spectacol regizat de Andrzej & Teresa Welminski, inspirat din misterioasa viaţă a scriitorului polonez Bruno Schulz, autorul „Manechinelor”, un spectacol Marea Britanie/Spania/Polonia cu un element-surpriză: gheaţă carbonică. Spectacolul se mai joacă pe 11 iunie la aceeaşi oră.

Sâmbătă, 11 iunie

O conferinţă de neratat cu specialişti din lumea teatrului, George Banu în dialog cu Jaroslaw Fret şi Constantin Chiriac are loc tot sâmbătă, la ora 11:00, la Librăria Habitus.

Spectacolul de circ stradal „Făuritorul de vise” (Faï z’heure de rêves) nu trebuie ratat. Are loc atât vineri, 10 iunie, ora 18:45 pe Strada Nicolae Bălcescu, pe 11 iunie dar şi 12 iunie.

Spectacol inspirat de lumea poveştilor şi de iniţierea în artele circului, „Făuritorul de vise” este o reprezentaţie ce permite crearea unor momente ludice excepţionale, a unui univers în care copiii devin actori în cadrul unui spectacol-paradă. Dansatori şi acrobaţi, la nivelul solului sau pe picioroange cu arcuri, se joacă cu focul pe un fundal muzical original, creat pentru şi de către companie.

Identitatea vizuală singulară a companiei este reprezentată prin costume, machiaj, inventivitate şi atitudini specifice. Publicul este condus în universul fantastic Faï, loc în care se desfăşoară parada.

„Lulu” , de Frank Wedekind, spectacol al Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu, în regia lui Silviu Purcărete, se joacă de la ora 21:00 la Fabrica de Cultură – Centru Alternativ pentru Cultură, Educaţie şi Cercetare. „Lulu” este o piesă stranie de teatru care, dacă îţi dispare din memorie, îţi reapare când nu te aştepţi. Te urmăreşte pe ascuns, o dramă antică citită pe canapeaua de psihanaliză a doctorului Freud.

Ultimul spectacol al zilei de 11 iunie este „Kaspar” de Peter Handke, regia Scott Davis, ora 23:00, la CAVAS; o piesă de teatru a americanilor de la Pace School of Performing Arts/ Enigma Theatre Collective despre efectul pe care pierderea limbajului îl are asupra psihicului uman, o piesă cu distribuţie exclusiv feminină.

Duminică, 12 iunie

„Un artist al foamei” după Franz Kafka, în regia lui Eimuntas Nekrosius, se joacă tot duminică, la ora 22:00, la Teatrul Naţional Radu Stanca, fiind o transpunere dramatică a nuvelei scriitorului ceh. Piesa este jucată ca o şoaptă, dar rezonează foarte adânc: te simţi distrus, deoarece înţelegi că un om care a crezut în arta şi în meseria sa toată viaţa, poate dispărea fără urmă.

Luni, 13 iunie

Ziua de luni vine cu o invitaţie la tango. Eugenia Usandivaras & Leo Calvelli dansează tango argentinian, la ora 10:00, sala Virgil Flonda - ULBS. Discipoli ai unuia dintre cele mai celebre cupluri de maeştri – Rodolfo şi Gloria Dinzel – şi-au dezvoltat în curând propriul stil.

În dansul lor, elegant, dinamic, plin de emoţii, combină tangoul tradiţional cu tangoul nuevo, neuitând niciodată esenţa tangolui: l’abrazo.

L’abrazo (îmbrăţişarea) este elementul cheie atunci când două persoane intră în relaţie; este spiritul comunicării lor pe tot parcursul dansului.

Tangoul cultivă dezvoltarea emoţională şi creativitatea indivizilor. Leagă oameni prin muzică şi emoţii. Tangoul este improvizaţie, inspiraţie şi povestea din fundal.

Tot luni, la ora 10, publicul este invitat la „Mersul trenurilor” (Train Timetable), la Teatrul Gong - Foaier, o expoziţie de fotografie semnată Adrian Bulboacă.

„Povestiri după piesele lui Shakespeare”, coordonator Marian Râlea, are loc la ora 13:00, la Parc Valea Săpunului (Rahovei). Spectacolul reprezintă o serie de hapenning-uri hazlii concepute pentru a onora memoria marelui Dramaturg, de la moartea căruia se împlinesc 400 de ani. Tinerii masteranzi vor cuceri oraşul cu scurte evenimente inspirate din piesele lui Shakespeare, dar şi din povestirile scrise de Charles şi Mary Lamb, demonstrând că teatrul nu are vârstă şi că temele elisabetane sunt aceleaşi în trecut ca şi în prezent.

Marţi, 14 iunie

FITS înseamnă şi proiecţii de filme. De la ora 16:00, are loc proiecţia filmului „The Marriage of Maria Braun” (1979), regia: Rainer Werner Fassbinder. Filmul este prima parte din Trilogia BRD a lui Fassbinder, urmată de producţiile ”Veronika Voss” şi ”Lola”. ”The Marriage of Maria Braun” (Mariajul Mariei Braun) este un film realizat în Germania de Vest, regizat de Rainer Werner Fassbinder axat pe compromisurile unei femei din timpul Germaniei postbelice: amantlâc, suferinţă şi iubire.

La ora 13:00, la Casa Teutsch „Călătorii imaginare/ (Périples Immobiles)”, în regia Amélie Mélotte, un spectacol în cabină senzorială - Manipulare de obiecte al Teatrului Entresort. Doritorii vor porni într-o călătorie, legaţi la ochi, pentru a redescoperi simţurile într-o lume nedefinită, imaginară. O explozie senzorială, spaţiu, sunet, materie, trosnet, miros, atmosferă, ameţeală, delicateţe, furnicături, evadare...
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus