Stiri de ultima ora

Ia românească va străluci în concertul "The Beatles interpreted by Bucharest Symphony Orchestra"

Ia românească va străluci în concertul The Beatles interpreted by Bucharest Symphony Orchestra
Actualitate
Ia românească va străluci în concertul "The Beatles interpreted by Bucharest Symphony Orchestra" (Imagine: Andrei Pungovschi/ Mediafax Foto)

Muzica memorabilă a legendelor de la The Beatles va fi readaptată şi interpretată în manieră clasică. Orchestra va fi acompaniată de toboşarul Andrei "Bubu" Cernea" şi de un cor format din 15 voci.

Două genuri de muzică, aparent diferite, se vor îmbina armonios într-o prestaţie extraordinară, plină de virtuozitate, care se adresează atât fanilor rockului clasic, cât şi simpatizanţilor muzicii clasice. Spectatorii vor fi purtaţi într-o călătorie deosebită prin discografia The Beatles, alături de instrumente precum vioara, oboiul, flautul şi alte elemente specifice orchestrei. Piese de referinţă precum "Let it be", "Hey Jude" şi "Yesterday" se vor înfăţişa publicului sub un aspect grandios, interpretarea lor fiind melodioasă, dar plină de energie.

Din dorinţa de a crea o punte de legătura între cultura românească şi cea britanică, Phoenix Entertainment a iniţiat parteneriatul cu comunitatea online La Blouse Roumaine - https://www.facebook.com/LaBlouseRoumaine10 -, înfiinţată pe Facebook în noiembrie 2012, care a readus în atenţia publicului ia şi bluza tradiţionala românească, propunând-o ca brand de ţară. Comunitatea va inaugura Ziua Universală a Iei pe 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea Drăgaica/Sânziene, eveniment ce va avea loc pe întreg globul.

Ia românească a însoţit expresia spiritului creativ din cele mai vechi timpuri. În perioada interbelică, Regina Maria, nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii, a devenit un veritabil ambasador al iei româneşti în lume, ca mai apoi, în 1940, Henri Matisse să picteze celebra lucrare "La blouse roumaine", marcând astfel universalitatea acestui obiect vestimentar, simbol al culturii româneşti. În anii 1960, ia a însoţit mişcarea hippie, care a inspirat inclusiv muzica celor de la The Beatles.

"The Beatles interpreted by Bucharest Symphony Orchestra" este primul eveniment de acest tip dintr-o serie prin care se doreşte readucerea la viaţă a unor monştri sacri ai muzicii, într-o formă distinsă, formidabilă, aşa cum merită aceste nume mari care au influenţat destinul muzicii aşa cum este cunoscută astăzi.

Orchestra Simfonică Bucureşti numără 70 de muzicieni extrem de talentaţi, apreciaţi în carierele lor solo şi deţinători a numeroase premii câştigate în ţară şi în străinătate. Flexibilitatea în alegerea stilurilor muzicale diverse s-a concretizat prin seria de concerte SYMPhoenix, susţinute în perioada 2010 - 2011 alături de celebra trupă Phoenix şi în colaborările cu artişti români de talie internaţională, precum violonista Corina Belcea şi soprana Angela Gheorghiu.

Biletele pentru concertul de luni seară mai sunt disponibile la preţurile de 200 de lei, 160 de lei, 110 lei, 80 de lei şi 50 de lei, prin reţeaua Eventim, magazinele Orange, Vodafone şi Domo, librăriile Humanitas şi Cărtureşti, la casa de bilete a Sălii Palatului şi online, pe www.eventim.ro.

Iniţiativa Phoenix Entertainment de a reda muzica Beatles într-o variantă simfonică a fost apreciată de însuşi legendarul toboşar Ringo Starr, care şi-a manifestat simpatia faţă de eveniment printr-o postare pe contul oficial de Twitter, cu mesajul: "Peace and love from România" ("Pace şi dragoste din România").
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus