Stiri de ultima ora

Hotelierii de pe litoral cer ca vacanţa elevilor să nu se scurteze pentru că le-ar afecta afacerile

Hotelierii de pe litoral cer ca vacanţa elevilor să nu se scurteze pentru că le-ar afecta afacerile
Actualitate
Reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) susţin că decizia Ministerului Educaţiei ca anul şcolar viitor să înceapă mai devreme le afectează afacerile şi i-au cerut ministrului Turismului, Bogdan Trif, să discute cu ministrul Educaţiei pentru a renunţa la această idee.

31 afişări

Hotelierii de pe litoral cer ca vacanţa elevilor să nu se scurteze pentru că le-ar afecta afacerile

Reprezentanţii hotelierilor de pe litoral au declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia deschiderii sezonului estival, că foarte multe dintre locurile de cazare au fost vândute încă de anul trecut, iar decizia ca vacanţa elevilor să se termine vara aceasta mai devreme, i-ar afecta. Ei l-au rugat pe ministrul Turismului, Bogdan Trif, să intervină pe lângă ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, pentru ca anul şcolar să înceapă în jurul datei de 15 septembrie.

„Anul trecut, la Bursa de turism, bursa litoral, noi am făcut contractele cu turoperatori începând cu data de 1 mai, 1 iunie, până pe data de 15 septembrie. Ştim foarte bine că sezonul se deschide pe 1 mai şi se închide pe 30 septembrie. (…) Ne-am trezit cu o Hotărâre de la Ministerul Educaţiei că se scurtează vacanţa copiilor cu o săptămână. Pentru noi e destul de grav, pentru că avem deja contracte încheiate. Rugămintea mea este, dacă se poate, să se revină anul acesta şi să lăsăm copiii să înceapă şcoala pe 15-16 septembrie, cum pică. Şi noi am fost elevi şi ştim foarte bine că şi cu o săptămână în plus şi cu una în minus tot acolo ajungem. Pentru turism este benefic dacă dumneavoastră ne ajutaţi să rezolvăm această problemă”, a i-a spus prim-vicepreşedintele FPTR, Nicolae Bucovală, ministrului Turismului, Bogdan Trif.

Trif a spus că va încerca să-i ajute pe hotelieri cu această problemă, dar nu crede demersul va fi unul reuşit anul acesta.

„O să vorbesc cu doamna Andronescu şi chiar cred că o să reuşim lucrul acesta. Nu ştiu dacă neapărat anul acesta, dar măcar pentru anul viitor”, a spus el.

Totodată, ministrul Turismului s-a arătat însă mulţumit că, prin reducerea fiscalităţii în domeniu, hotelierii pot să ţină pasul cu competitorii lor din alte ţări din punct de vederea al investiţiilor realizate.

„Este un lucru bun că am reuşit să reducem măcar fiscalitatea. Dacă acum câţiva ani pe sectorul turistic impozitele şi taxele erau extrem de mari, eram undeva pe un loc fruntaş, dar în sensul negativ, acum fiscalitatea pe sectorul turistic este cred la cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană. Este o măsură care vine să ajute mediul privat. Banii care or să se regăsească în vistieria lor, ori să fie reinvestiţi, pentru că trebuie să ţinem pasul cu celelalte ţări care ne sunt concurente şi trebuie să avem oferte care să rivalizeze cu cele din jurul nostru. Şi să ne axăm foarte mult şi pe turiştii străini, care odată făceau staţiunile de pe litoral pline”, a mai declarat Bogdan Trif.
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus