Stiri de ultima ora

Homosexualii din Franța pot dona sânge doar dacă au fost abstinenți sexual în ultimele 4 luni: Perioada inițială era de un an

Homosexualii din Franța pot dona sânge doar dacă au fost abstinenți sexual în ultimele 4 luni: Perioada inițială era de un an
Actualitate
Este vorba despre o ”primă etapă” către o aliniere a condiţiilor donării de sânge de către homosexuali donării de sânge de către heterosexuali, avută în vedere ”la orizontul lui 2022”, informează news.ro.

”Acest obiectiv este clar, dar trece printr-o fază intermediară”, a comentat directorul general al sănătăţii, Jérôme Salomon, într-o conferinţă de presă.

Scopul acestei faze intermediare este asigurarea faptului că ridicarea condiţiilor specifice aplicate donatorilor homosexuali nu va creşte riscul contaminării primitorilor în cursul transfuziilor sanguine.

”Am trecut prin ani foarte sumbri cu sângele contaminat”, a subliniat profesorul Salomon, referindu-se la descoperirea între anii 80- 90 a numerose contaminări cu HIV, virusul SIDA, în urma unor transfuzii sanguine. De aici importanţa ”principiului precauţiei” şi ”exigenţei securităţii primitorilor”.

Această ”relaxare importantă” a perioadei de abstinenţă este ”o evoluţie garantată a securităţii transfuzionale”, au apreciat într-un comunicat comun Asociaţia franceză a hemofililor (AFH), care au plătit un tribut greu prin sângele contaminat, şi AIDES - în lupta împotriva SIDA şi hepatitelor.

Abstinenţa de un an, instituită în 2016, prin decret, a provocat critici din partea asocialiţiilor gay care au denunţat o discriminare faţă de ele.

Înainte de 2016, din 1983, excluderea bărbaţilor care întreţin sexuale cu aţi bărbaţi (BSB) a fost totală, din cauza riscului SIDA.

În baza unei evaluări ştiinţifice a riscurilor, a decis ministrul Sănătăţii, Agnès Buzyn, să reducă de la 12 la patru luni perioada de dinainte de a dona sânge de la ultima relaţie sexuală între bărbaţi.

Studii realizate de agenţia sanitară Santé publique France (SpF) au arătat că deschiderea donaţiilor de sânge homosexualilor, în iulie 2016, nu a crescut riscul rezidual de transmitere a HIV, virusul SIDA.

După această deschidere, acest risc este estimat la o donaţie pozitivă HIV din 6,3 milioane de donaţii - adică o donaţie pozitivă la doi ani.

”Riscul este într-o scădere constantă, la niveluri extrem de slabe”, a insistat profesorul Salomon, amintind că ultima contaminare cu HIV în urma unei transfuzii a avut loc în 2002.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus