Stiri de ultima ora

Guvernul ar urma să reducă marţi TVA-ul la produsele tradiţionale şi cele bio

Guvernul ar urma să reducă marţi TVA-ul la produsele tradiţionale şi cele bio
Actualitate
În şedinţa de guvern de marţi ar putea să fie adoptat un act normativ prin care să fie redus de la 9% la 5% TVA-ul pentru produsele bio, cele montane şi cele tradiţionale româneşti. Proiectul nu se află pe ordinea de zi, dar ar putea să fie introdus pe cea suplimentară, potrivit unor surse citate de Adevărul .

Proiectul de ordonanţă de urgenţă a fost lansat joi în dezbatere publică, pe site-ul Ministerul Finanţelor. Actul normativ propune o scădere de la 9 % la 5 % pentru livrările produselor bio, tradiţionale şi montane pe întregul lanţ de distribuţie. Cel mai probabil măsura se va aplica de la 1 iunie, având în vedere că data prevăzută în proiect este ziua de întâi a lunii următoare celei în care a fost avizat proiectul şi, evident, a publicării sale în Monitorul Oficial. 

Cota redusă de TVA de 5% se va aplica pentru „livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiţionale, autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, însă trebuie precizat că „livrarea acestor alimente va fi însoţită de copia documentului de recunoaştere/atestare/certificare eliberat de autoritatea competentă, cu excepţia livrării efectuate către consumatorul final”. 

Reducerea cotei de TVA aplicabile pe întreg lanţul de distribuţie a acestor produse poate contribui la reducerea preţului suportat de consumatorul final, având în vedere că preţul acestor produse este mai ridicat de regulă decât cel al produselor similare, costurile de fabricaţie fiind mai mari ca urmare atât a utilizării de materii prime de calitate superioară, cât şi a metodelor de fabricaţie”, scrie în nota de fundamentare a proiectului de OUG.
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus