Stiri de ultima ora

Furtuna perfectă în politică: Guvernul Dăncilă încearcă o premieră absolută și s-ar putea să-i iasă planul

Furtuna perfectă în politică: Guvernul Dăncilă încearcă o premieră absolută și s-ar putea să-i iasă planul
Actualitate
Guvernul monocolor PSD o să ceară săptămâna viitoare votul Parlamentului pentru modificări în echipa de miniștri, după ieșirea ALDE de la guvernare. PSD mai vrea să reducă numărul de ministere. La guvernare s-a avansat ideea că pentru aceste schimbări nu este nevoie de majoritate absolută (50% + 1 din parlamentarii aleși) ci doar de majoritate simplă (50% + 1 din parlamentarii prezenți). Din analiza realizată de STIRIPESURSE.RO reiese că PSD are o portiță legală pentru a realiza prin majoritate simplă schimbarea compoziției politice a Guvernului (numirea unor miniștri după ieșirea ALDE de la guvernare), dar nu și pentru schimbarea structurii Guvernului (reducerea numărului ministerelor prin comasare/desființare). În orice caz, dacă PSD va insista că modificările se pot face cu majoritate simplă, acest lucru va reprezenta o premieră politică și juridică post-decembristă care are șanse mari să se tranșeze, în final, la Curtea Constituțională, pentru că până acum, la guvernele Tăriceanu 2, Ponta 3 și Ponta 4 modificări similare s-au făcut cu majoritate absolută în Parlament.

2. Demiterea Guvernului. Camera Deputaților și Senatul, în ședința comuna, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, cu votul majorității deputaților și senatorilor. Și aici Constituția prevede explicit o majoritate absolută pentru demiterea Guvernului, de 233 de voturi.

3. Încurcătura apare la schimbarea structurii și/sau a compoziției politice a Guvernului.

Schimbarea structurii Guvernului înseamnă înființarea, desființarea, divizarea ori comasarea unor ministere.

Schimbarea compoziției politice a Guvernului înseamnă că intră la guvernare sau iese de la guvernare un partid.

În prezent Guvernul este învestit cu 233 de voturi, ALDE a ieșit de la guvernare și PSD vrea un Guvern cu mai puțin ministere.

„Dacă prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului”, scrie Constituția în acest caz, Președintele României va putea exercita atributia de a revoca și numi pe unii membri ai Guvernului, „numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru”.

De remarcat aici că în Constituție nu mai scrie explicit care este majoritatea necesară, ci se vorbește doar de „aprobarea Parlamentului”.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus