Stiri de ultima ora

[FOTO] Reportaj: "D-ale carnavalului" pana la Bucuresti in trenul navetistilor

[FOTO] Reportaj: D-ale carnavalului pana la Bucuresti in trenul navetistilor
Actualitate
Gara din Titu, un oras de aproape 10.000 de locuitori, este un important nod feroviar pentru rutele Bucuresti Nord – Pitesti sau Bucuresti Nord - Targoviste. Trenuri Regio, InterRegio sau private tranziteaza zilnic gara din orasul cu acelasi nume. Inca de dimineata, mai multi calatori asteapta, adesea plictisiti, vagonul in care sa se urce.

Fiind iarna, e intuneric si ne strangem cu totii in cladirea mica, cu gresia sparta pe alocuri, plina de gume de mestecat lipite la intamplare sau pahare de cafea. Pe singura banca din interior gasesti, de regula, un om al strazii care se cuibareste din cauza frigului de afara. Mirosul de cafea de la aparat se amesteca cu senzatia de prafuit din cladirea inghesuita. Si incep discutiile:

“Hei! Ce faci aici? Nu te-am mai vazut demult. Unde mergi?-> Buna! Astept trenul, e tata internat la Colentina". Sau “e blocat privatul pe linie in gara Nucet, Targovistea nu mai vine, pentru ca nu mai are pe unde. Mergem in doua vagoane, stam ca sardinele pana la Bucuresti. Ia-ti loc, sa nu stai in picioare, pentru ca va fi foarte aglomerat”.

De ce naveta cu trenul si nu locuitul in Bucuresti

Navetistii sunt impartiti in doua categorii, in principiu. Pe de o parte sunt tineri, ca si mine, iar pe de alta parte sunt oamenii de varsta a doua. Motivele pentru care alegem sa facem naveta sunt comune si au radacini vechi. In primul rand, Bucurestiul este un oras scump, indiferent din ce latura privim lucrurile. Alimentele, chiria sau locuintele sunt peste puterea de sustinere a unui om care are un salariu in jur de 2.000 de lei.

In acest sens, pretul unui abonament la tren nu depaseste 300 de lei pe luna, in timp combustibilul folosit la masina sare de marja aceasta. Varianta aceasta este valabila si pentru microbuze, unde abonamentul ar fi mult mai scump. De asemenea, sunt persoane care lucreaza in sistemul de stat si beneficiaza de asa numitele autorizatii de calatorie . Practic, acestia din urma (angajati CFR, angajati ai diferitelor ministere etc) merg gratis cu trenul, in interes de serviciu.

In plus, navestistii au familiile in orasul Titu sau in localitatile din jur si nu renunta la confortul caminului lor. Ca sa nu mai mentionam si ca Bucurestiul este un oras foarte aglomerat si poluat. Nu reprezinta o solutie pentru oamenii care au crescut “la tara”, in mediul rural.

In plus, timpul pe care il petreci in tren din statia Titu pana in Bucuresti Nord este de aproximativ 50 de minute. Prin urmare, navetistii (este si cazul meu) pot ajunge mai rapid la locul de munca decat colegii lor care locuiesc in Bucuresti.
www.wall-street.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus