Stiri de ultima ora

FMI lansează avertismente privind economia României și îndeamnă Guvernul să ia măsuri

FMI lansează avertismente privind economia României și îndeamnă Guvernul să ia măsuri
Actualitate
FMI lansează avertismente privind economia României și îndeamnă Guvernul să ia măsuri

Fondul Monetar Internațional a publicat, vineri, raportul după vizita condusă de Jaewoo Lee în România.

  Creşterea economică a României, bazată pe consum, a crescut veniturile românilor, dar dezechilibrele macroeconomice s-au adâncit, o schimbare de strategie a devenit necesară, iar deficitul de cont curent ar putea depăşi 5% din PIB în acest an, în contextul unei creşteri economice de circa 4%, se arată în raportul delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI), publicat vineri ca o concluzie după vizita unei delegaţii conduse de sud-coreeanul Jaewoo Lee. O echipă a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de sud-coreeanul Jaewoo Lee, a efectuat o vizită de două săptămâni în România, pentru a face o analiză a economiei româneşti. La final, delegaţia a avertizat România asupra dezechilibrelor economice tot mai mari.

”Creşterea economică, bazată pe consum, a rămas puternică, crescând veniturile oamenilor spre nivelor celor din statele mai dezvoltate ale Europei. Totuşi, dezechilibrele macroeconomice s-au adâncit: deficitul fiscal şi cel de cont curent au crescut, iar presiunea inflaţionistă a crescut din nou”, se arată în raport.

FMI avertizează că, fără o schimbare a politicilor guvernamentale, procesul de convergenţă ar putea suferi şi ar afecta veniturile reale ale pensionarilor şi persoanelor sărace. ”Este nevoie de un mix de politici mai echilibrat pentru a reduce acest risc: în primul rând, este nevoie de o consolidare fiscală, de politică monetară mai aspră şi o mai mare flexibilitate a cursului de schimb”, se arată în raport. FMI atrage atenţia că o creştere rapidă a pensiilor ar putea duce la un avans semnificativ al cheltuielilor guvernamentale, ceea ce ar reduce semnificativ bugetele alocate investiţiilor publice şi unor domenii cheie precum sănătate şi educaţie. Fondul atrage atenţia că, pentru a creşte colectarea de taxe, o îmbunătăţire a activităţii Fiscului este esenţială, inclusiv modernizarea sistemului IT.
stirileprotv.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus