Stiri de ultima ora

Eugen Nicolicea îi ține lecții de drept lui Klaus Iohannis: Nu poți adăuga la Constituție

Eugen Nicolicea îi ține lecții de drept lui Klaus Iohannis:  Nu poți adăuga la Constituție
Actualitate
Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat, că temele transmise, joi, Parlamentului, de președintele Klaus Iohannis pe marginea referendumului pe justiție implică ambele revizuirea Constituției, potrivit mediafax.

Social-democratul a adăugat că și pentru cea de-a două temă prezentantă de președintele Iohannis și anume interferența în procedura de adoptare a OUG și instituțiile care pot sesiza Curtea Constituțională pe ordonanțe este nevoie de modificarea Legii fundamentale.

„Cea de-a doua întrebare, a explicat-o și domnul Tudorel Toader , pentru a te amesteca în procedura adoptării ordonanțelor de urgență trebuie să modifici Constituția. Din nou intervine aceeași chestiune. Referendum consultativ ceva ce ar trebui tranșat printr-un referendum decizional de modificare a Constituției. Cu privire la corelarea dreptului mai multor autorități de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanțe, nu există această posibilitate decât dacă modifici Constituția. Deci în Constituție sunt limitativ prevăzute cine poate să sesizeze Curtea și în mod direct ordonanțele de urgență pot să fie atacate, sesizarea către Curte poate fi făcută de către Avocatul Poporului. Nu poți adăuga la Constituție, prin lege, iar modificarea Constituției. Toate discuțiile acestea vor fi reluate la ședințele comisiilor și la plenul reunit atunci când va trebui ca Parlamentul, în termen de 20 de zile, să se pronunțe cu privire la aceste probleme, să dea un aviz. Bineînțeles că avizul Parlamentului e consultativ. Dl președinte poate să țină cont de el sau nu”, a explicat Nicolicea.

Deputatul PSD, membru în Comisia juridică, a vorbit și despre chestiunile pe care le-a cerut șeful statului Legislativului în 2017, care a adoptat atunci aviz favorabil pentru un referendum anticorupție.

Social-democratului a precizat că Iohannis a renunțat la tema integrității funcției publice din considerente electorale și din cauza că este un subiect abordat de USR prin „Fără penali”, inițiativă legislativă de revizuire a Constituției.

„Al doilea subiect, tot de atunci, la care renunță este acela cu asigurarea integrității funcției publice. De aceea avizul nostru nu a fost unul negativ, pentru că el conține lucruri care se și puteau. De data aceasta, se pare că din rațiuni electorale și politice, nu a vrut să mai susțină tema USR, Fără penali în funcții publice. Dacă a intrat în campanie electorală PNL, nu putea să umfle electoral USR și atunci a renunțat la această temă”, a conchis deputatul PSD.

Ce prevedea hotărârea Parlamentului din 2017

Pe 24 ianuarie 2017 Administrația Prezidențială anunța că șeful statului a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional în privinţa continuării luptei împotriva corupţiei şi asigurării integrităţii funcţiei publice.

Hotărârea nr 5 din 2017 a Legislativului referitoare la organizarea unui referendum consultativ legat de continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice prevede că amnistia și grațierea nu pot face obiectul unei inițiative legislative a cetățenilor. De asemenea, conform sursei citate, prin decizia CCR 70/1999 este stabilit că Președintele României nu poate iniția un referendum legislativ.

„1. Constituția României, republicată: art. 90 și art. 74 alin. (2). "Problemele fiscale, cele cu caracter internațional, amnistia și grațierea, care, potrivit art. 74 alin. (2) din Constituție nu pot face obiectul inițiativei legislative a cetățenilor", ținând cont de faptul că lupta împotriva corupției a devenit o problemă cu caracter internațional prin adoptarea Legii nr. 365/2004 pentru ratificarea Convenției Națiunilor Unite împotriva corupției, adoptată la New York la 31 octombrie 2003.

2. Decizia Curții Constituționale a României nr. 70 din 5 mai 1999: "Președintele nu poate iniția un referendum legislativ".

3. Decizia Curții Constituționale a României nr. 799 din 17 iunie 2011

Punerea în acord cu Decizia Curții Constituționale nr. 799 din 17 iunie 2011 în sensul ". . . exceptării de la referendumul cerut de Președinte a problemelor de interes național care, aprobate prin exprimarea voinței poporului, ar impune revizuirea Constituției"”, arată decizia Parlamentului de acum doi ani.

Președintele Klsus Iohannis a anunțat joi cele două teme care au fost transmise Parlamentului ca fiind de interes național și urmează să fie puse în discuție la referendumul din 26 mai: interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție și interzicerea ordonanțelor de urgență ale Guvernului în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus