Stiri de ultima ora

Esec total la UE: Mai-marii Europei s-au certat pe functiile din Comisie si Consiliu

Esec total la UE: Mai-marii Europei s-au certat pe functiile din Comisie si Consiliu
Actualitate
Liderii Uniunii Europene nu au reusit sa se puna de acord cu privire la ocupantii celor mai importante functii din ierarhia europeana, inclusiv cu privire la seful diplomatiei europene. Statele europene au fost de acord sa mai incerce in august o noua runda de negocieri.

Discutiile de miercuri de la Bruxelles s-au desfasurat tensionat, mai ales in ceea ce priveste inlocuirea sefului diplomatiei europene, Catherine Ashton. Candidatul cu cele mai multe sanse, ministrul italian de Externe, Federica Mogherini, este contestat de natiunile est-europene, care considera ca aceasta este prea "prietenoasa" cu Rusia, scrie Deutsche Welle .

Presedintele lituanian, Dalia Grybauskaite, a criticat-o subtil pe Mogherini, la care a remarcat lipsa de experienta si faptul ca nu a avut o pozitie suficient de dura in timpul conflictului din Ucraina.

"Voi sustine o persoana cu experienta in afaceri externe si o persoana care este neutra si cel putin reflecta opiniile tuturor statelor membre in ceea ce priveste conflictul dintre Rusia si Ucraina, nu voi sustine o persoana care este pro-Kremlin", a spus Dalia Grybauskaite, exprimand o opinie comuna mai multor state europene din Est.

Cel mai vocal sustinator al Federicai Mogherini, premierul italian Matteo Renzi, a negat ca exista opozitie la candidatura acesteia si a subliniat ca vocea Italiei trebuie respectata.

"Nu este vorba de a pune sub semnul intrebarii o pozitie sau alta, este vorba sa pui sub semnul intrebarii respectul care este datorat tuturor statelor membre si in special unui membru fondator", s-a indignat premierul Renzi.

Seful diplomatiei europene rupe UE intre Est si Vest

Daca Mogherini nu este acceptata de estici, variante posibil acceptate de acestia sunt fie ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, fie actualul comisar european pentru dezvoltare, bulgaroaica Kristalina Georgieva. Si in privinta lor nu este usor de atins consensul, avand in vedere ca Sikorski este vazut de unii drept prea dur fata de Rusia, in vreme ce Georgieva nu are experienta in politica externa.

Cele 28 de state membre n-au reusit sa se puna de acord nici asupra persoanei care ar trebui sa-i urmeze lui Herman van Rompuy la sefia Consiliului European. Candidatul cu cele mai multe sanse ar fi premierul danez Helle Thorning-Schmidt, insa Franta si-a exprimat rezerve fata de acesta, intrucat Danemarca nu este membra a zonei euro.

Parisul ar putea fi insa convins sa o accepte pe Helle Thorning-Schmidt, daca i se va da postul de comisar pentru Economie si Afaceri Monetare. In aceasta privinta intalneste insa opozitia Germaniei, care nu si-l doreste pe fostul ministru francez de Finante, Pierre Moscovici, in aceasta functie, in conditiile in care Parisul nu si-a redus deficitul la nivelele agreate in UE .

Alte posturi importante asupra carora nu s-a cazut de acord sunt comisarii pentru Competitie, Comert, Piata Interna si Energie.
www.ziare.com

Articole similare :
comments powered by Disqus