Stiri de ultima ora

Einstein de Botoşani. Povestea liceanului olimpic la matematică, fizică şi chimie

Einstein de Botoşani. Povestea liceanului olimpic la matematică, fizică şi chimie
Actualitate
Matematica, fizica sau chimia nu mai au parcă niciun secret pentru un licean de 16 ani, din Botoşani. În ultimii ani, Ştefan Bălăucă a ajuns în fazele naţionale şi internaţionale ale olimpiadelor şcolare, iar în această vară îşi măsoară forţele cu cei mai buni tineri matematicieni la Balcaniada organizată în Serbia.

Pentru că a reuşit să facă performanţe la toate cele trei discipline şi să se califice la concursurile naţionale, adolescentul a avut nevoie chiar de ajutorul Ministerului Educaţiei, pentru a planifica examenele în zile diferite. Ştefan şi-a descoperit pasiunea pentru matematică încă din primii ani. Acum, la 16 ani, se mândreşte cu o colecţie de premii şi medalii la competiţii naţionale şi internaţionale. Anul trecut, spre exemplu, a obţinut medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe din Argentina.

Daniel Poroşniuc, profesor de matematică: „(Este- n.red.) Cel mai bun elev pe care l-am avut până acum. Anul acesta a obţinut cele mai bune rezultate din cariera lui de matematician. Astfel, la olimpiada naţională a obţinut cel mai mare punctaj din concurs”.

Cristina Chiriac, directorul Colegiului Naţional Mihai Eminescu din Botoşani: „În cariera mea, sunt de 22 de ani la Colegiul Eminescu, nu am mai avut un elev atât de talentat”.

Performanţele nu se obţin uşor. Ştefan se pregăteşte chiar şi opt ore pe zi, dar chiar şi aşa, îi rămâne timp şi de relaxare.

Pe viitor, Ştefan vrea să-şi facă o carieră în cercetarea medicală pentru că, spune el, poate îmbina cunoştinţele de matematică, fizică şi chimie.
digi24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus