Stiri de ultima ora

Economistul Lucian Isar: Mugur Isărescu și-a bătut joc de Liviu Dragnea. Va arunca România în RECESIUNE

Economistul Lucian Isar:  Mugur Isărescu și-a bătut joc de Liviu Dragnea. Va arunca România în RECESIUNE
Actualitate
Economistul Lucian Isar susține că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și-a bătut joc de Liviu Dragnea și, după ce s-a văzut cu sacii în căruță, acum începe să joace pe cont propriu, iar în 2019 ar pregăti o nouă etapă de recesiune pentru economia României.

”Isarescu si-a batut joc de Dragnea cum a facut-o de Basescu in 2009.

Dupa ce reusit sa inchida un dosar la DNA in care gruparea Luca-Vantu il acuza de primirea de foloase pentru a aproba cerintelor lor pentru banca Romextera, Isarescu s-a apropiat de interesele lui Dragnea.

Prin cresterea dobanzilor si blocarea creditarii economia va fi aruncata in recesiune in 2019 pe exemplul manevrei din 2009.

Pentru a intelege mecanismele de piata continuam explicatiile privind manipularea pretului banilor reprezentat de Robor.

Lectura placuta.

Consilieru Croitoru de la BNR propune o solutie procustiana intrebarii daca a fost sau nu atac pe curs in Octombrie 2008 si in Ianuarie 2009.

Consilieru Croitoru de la BNR, ca orice economist la Intreprinderea Pentru Foraje si Alimentari cu Apa Bucuresti intrat in BNR, a devenit instantaneu expert in politica monetara, de credit mai putin (ca nu se aflase atunci de legaturile non clasice). Pregatirea a fost intrerupta timpuriu, ca sa nu eclipseze conducerea.

Babysitting-ul a batut permanent perfectionarea la promovarea in BNR.

Consilieru Croitoru de la BNR, desi nu intelege nici pana la momentul publicarii opiniei ce este si cum functioneaza swapurile, da masura excelentei personale si a fortei propagandei BNR de a forta rescrierea istoriei.

In toata perioada de dupa anclansarea ultimei crize financiare globale o intrebare legitima a fost de ce Romania, cu un potential de crestere semnificativ a dus-o mai rau, a avut o crestere economica mai slaba cu recesiune adanca si stagnare prelungita decat tarile cu care ne comparam, totul pe fondul corului corifeilor economiei locale.

Motivatia este legata de faptul banca centrala, BNR, a actionat diferit fata de celelalte Banci Centrale din regiune, e.g. Polonia , ca sa nu mai vorbim de cele avansate in cazul lui Octombrie 2008 dar nu si in 2009.

Celalate banci centrale au folosit swapurile valutare in cazul situatiilor de contagiune ( e.g. marile banci centrale au pus la dispozitie linii masive de swapuri valutare eur/usd si usd/jpy iar celalate au pus la dispozitie linii de swapuri contra moneda locala).

Unul din motivele pentru comportamentul aparte este ca “ai nostri” nu inteleg nici macar ce este un swap valutar. Acest instrument este unul de piata monetara, exprimat prin doua tranzactii valutare dar executate simultan , tocmai pentru a limita riscul valutar.

Dupa cum aratam pe larg in opinia " target="_blank">“ Adnotari la opinia consilierului Croitoru, de la BNR (I)” desi swapurile valutare sunt importante pentru intelegerea fenomenelor si pentru a evita manipularea grosiera a datelor, acestea nu sunt cunoscute de Consilieru Croitoru de la BNR.

Nu ar fi nici o problema pentru economia Romaniei, daca necunoasterea s-ar opri aici.

Confuzia pe care o face vine din neintelegerea faptului ca legatura dintre cele 2 preturi, “picioare” exprimate prin tranzactii valutare ale swapului, nu este altceva decat asa numitul diferential de dobanda si nu este o indicatie a unde vrea sa fie cursul.

Swapurile valutare sunt instrumente de piata monetara comune.

Diferenta intre modul in care a inteles BNR sa reactioneze si celelate banci centrale a facut ca recesiunea Romaniei, desi cu potential de crestere, sa fie mai adanca si stagnarea mai prelungita.

Deloc surprinzator pe masura ce a inteles partial implicatiile si au trecut alegerile, BNR a decis sa actioneze similar cu celelate banci centrale incepand din ianuarie 2009.

In Octombrie 2008, BNR a scos lichiditatea din piata pe fondul unui deficit de lichiditate instatlat deja in sistem de citeva zile, a sfarsitului de rezerva, a contagiunii generate de colapsul Lehman care a dus la iesiri de fonduri si reduceri de limite si expuneri si a deciziei pre-electorale de a creste salariile profesorilor cu 50% : paragraful 2 pagina 11 “media zilnica a acestuia ( deficitul de lichiditate!) in perioada 17 octombrie-5 noiembrie a fost de 7 ori mai mare ca media sa din perioada 3-16 octombrie.”

Potrivit Regulamentului Valutar , asa cum am precizat in prima parte a opiniei, o banca locala nu poate “ataca” BNR pe curs fiind restrictionata si supravegheata in a avea o pozitie valutara de maxim 20% din fondurile proprii iar Consiliul Concurentei a decis ca nu a existat o cartelizare intre bancile locale.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus