Stiri de ultima ora

Dupa patru ani de Colectiv, se deschid primele doua centre de mari arsi din Romania, la Timisoara si Iasi

Dupa patru ani de Colectiv, se deschid primele doua centre de mari arsi din Romania, la Timisoara si Iasi
Actualitate
"O parte din aparatura este sosita, iar o parte din aparatura urmeaza sa soseasca. Clinica este dotata la ora actuala, astfel ca ea poate sa fie utilizata. Saptamana trecuta, Directia de Sanatate Publica Timis a luat probele biologice, rezultatele sunt excelente, nu a fost nici cea mai mica problema din acest punct de vedere. Trei boxe vor fi functionale din aceasta saptamana, iar celelalte doua, probabil, la finele lunii octombrie", a afirmat Marius Craina.

Inaugurarea centrului din Timisoara vine la 4 ani de la tragedia din clubul Colectiv, produsa pe 30 octombrie 2015. Nici la momentul Colectiv, nici in urmatorii 4 ani, in spitalele din Romania nu a existat nici macar un singur salon/pat care sa ofere toate conditiile pentru ingrijirea pacientilor mari arsi. In cadrul unei conferinte de presa, ministrul Sanatatii a declarat ca joi va fi inaugurat si Centrul de Mari Arsi din Iasi.

Joi va fi inaugurat si Centrul de Mari Arsi din Iasi, dupa o intarziere de doua saptamani

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat, marti, ca a fost finalizat Centrul de arsi de la Iasi si, cel mai probabil, va fi inaugurat in aceasta saptamana.

"Centrul de la Iasi va fi inaugurat probabil cu o zi dupa (joi - n.r.), pentru ca mi-am dorit eu sa ajung in ambele centre (Timisoara si Iasi - n.r.), pentru ca stiu ce mult ne-am dorit cu totii sa avem aceste centre si este important ca se realizeaza. Nu voi merge probabil joi la Iasi, probabil voi merge saptamana viitoare, probabil ca-l vor inaugura cei de acolo si eu voi merge ulterior sa-l vad. Dar este gata si cel de la Iasi", a spus Pintea.

Acum, la Iasi, cu echipamentul existent, pot fi tratati pacientii cu arsuri de pana la 30% din suprafata corpului. Singura institutie medicala din Iasi care a tratat pana acum astfel de pacienti este Spitalul „Sf. Spiridon”. Potrivit reprezentantilor spitalului, importanta noului Centru de arsi de la Iasi este majora, avand in vedere faptul ca aici sunt dirijati pacienti din toata zona Moldovei, din cauza lipsei locurilor de la Bucuresti. Se pare ca sectia de arsi de la Iasi va functiona in cadrul clinicii de Chirurgie Plastica a Spitalului „Sf. Spiridon”, scrie Adevarul.

Centrul va avea cinci paturi de terapie intensiva pentru marii arsi, dar si alte paturi pentru pacientii cu arsuri usoare, care sunt primiti si acum in clinica Spitalului „Sf. Spiridon”.

„De acum, pacientii cu arsuri obisnuite vor fi primiti in noua locatie, care are Bloc Operator, compartiment de Terapie Intensiva si saloane pentru pacienti cu arsuri sub 15% suprafata corporala, ceea ce este considerata a fi in afara categoriei de mari arsi”, a declarat Diana Cimpoesu, medic-sef UPU si purtator de cuvant la Spitalul „Sf. Spiridon”, din Iasi.

Cele 10 paturi de la Timisoara si Iasi se adauga la cele 13 existente in prezent la Bucuresti (Spitalele Floreasca si Arsi) si Brasov si celor 10 paturi functionale din cadrul Spitalului Grigore Alexandrescu.
www.wall-street.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus