Stiri de ultima ora

Doi ministri din Suedia au fost demisi in scandalul secretelor de stat ce au ajuns inclusiv la IT-isti romani

Doi ministri din Suedia au fost demisi in scandalul secretelor de stat ce au ajuns inclusiv la IT-isti romani
Actualitate
Premierul suedez Stefan Lofven (foto) a anuntat joi inlocuirea din functii a ministrilor responsabili pentru Afaceri interne si Infrastructura, Anders Ygeman si Anna Johansson, in urma unei motiuni simple depuse de Opozitie contra a trei ministri pe fondul scandalului legat de o scurgere de informatii.

Anna Johansson va fi inlocuita de Tomas Eneroth, in timp ce portofoliul Afacerilor interne va fi preluat de ministrul Justitiei, Morgan Johansson, arata site-ul de stiri thelocal.se. Al treilea membru al guvernului vizat de motiunea simpla, ministrul Apararii Peter Hultqvist, isi va pastra functia.

De asemenea, ar urma sa fie creat din nou Ministerul pentru Imigratie, condus de Helene Fritzon, ceea ce inseamna ca acest domeniu nu va mai intra in aria de responsabilitati a ministrului Afacerilor interne, transmit AFP si Reuters.

In argumentarea motiunii simple inaintate de Opozitie, liderii acesteia au sustinut ca ministrii Peter Hultqvist, Anders Ygeman si Anna Johansson "si-au neglijat responsabilitatile" atunci cand .

Bresa de securitate, care ar putea duce la dezvaluirea identitatii unor agenti secreti, a fost creata prin decizia agentiei nationale de transport de a externaliza serviciile informatice catre IBM Suedia , in 2015. Contractul a fost incheiat rapid, ocolindu-se anumite legi si proceduri interne, a recunoscut noul director al agentiei, Jonas Bejfvenstam. IBM a subcontractat o parte din servicii, iar astfel au primit acces la registrul permiselor de conducere informaticieni din Romania si Cehia, care nu erau autorizati din punct de vedere al securitatii.

Luni, seful executivului suedez a declarat ca in luna ianuarie a fost informat de un colaborator despre scurgerea de informatii, desi ministrul Apararii, Peter Hultqvist, si ministrul de Interne, Anders Ygeman, stiau inca din 2016, iar ministrul Justitiei, Morgan Johansson, chiar din 2015.
www.ziare.com

Articole similare :
comments powered by Disqus