Stiri de ultima ora

DIICOT: Dumitru Mironescu, 15 ani de închisoare pentru acte de acte de terorism. Decizia instanţei, definitivă

DIICOT: Dumitru Mironescu, 15 ani de închisoare pentru acte de acte de terorism. Decizia instanţei, definitivă
Actualitate
Dumitru Mironescu a fost condamnat la 15 ani de închisoare, pentru acte de terorism, în dosarul în care este acuzat că a pus la cale tentativa de asasinare a lui Bogdan Mararu, prin plasarea unui dispozitiv exploziv sub maşina acestuia, parcată în apropierea locuinţei din Piatra Neamţ.

Magistraţii Curţii de Apel Bacău l-au condamnat pe Dumitru "Puiu" Mironescu la 15 ani de închisoare cu executare pentru acte de terorism, constituirea unui grup infracţional organizat, instigare la tentativă de omor şi instigare la distrugere.

Magistraţii băcăuani au dispus în cazul lui Mironescu şi o pedeapsă complementară de cinci ani de interzicere a unor drepturi, între care şi interzicerea de a se afla în municipiul Piatra-Neamţ.

Totodată, Mironescu a fost obligat la plata unor daune morale în valoare de 25.000 de lei pentru cei doi copii ai lui Bogdan Mararu.

În acelaşi dosar, alte trei persoane au fost condamnate la pedepse cuprinse între nouă şi 12 ani de închisoare, tot pentru acte de terorism, constituirea unui grup infracţional organizat, tentativă de omor şi distrugere. Astfel, Daniel Pădurariu a fost condamnat la zece ani de închisoare, Petrică Jâtaru - nouă ani de detenţie şi Irinel Cosmin Lăcătuşiu - 12 ani de închisoare, acesta din urmă fiind condamnat şi pentru infracţiuni de deţinere şi introducere în ţară de droguri de risc.

Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Neamţ au dispus, în iulie 2013, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Ioan Dumitru Mironescu, de 39 de ani, Daniel Pădurariu, Cosmin Irinel Lăcătuş, Ovidiu Popa, Emil Cristofor şi Petrică Jâtaru, pentru constituire a unei grupări infracţionale, acte de terorism, instigare sau tentativă la distrugere, instigare sau tentativă de omor calificat şi nerespectarea regimului materiilor explozive.

Potrivit procurorilor DIICOT, Ioan Dumitru Mironescu, lider al lumii interlope din municipiul Piatra Neamţ, şi Daniel Pădurariu sunt acuzaţi că au constituit o grupare infracţională şi au instigat membrii grupării să îl ucidă pe Bogdan Mararu, "oponent pe plan local" al lui Mironescu.

"În acest scop, inculpatul Mironescu Ioan Dumitru a procurat şi predat inculpaţilor un dispozitiv exploziv improvizat, având greutatea de circa 1.000 de grame. Dispozitivul era perfect funcţional şi apt de a detona şi conţinea un amestec de produse chimice din categoria materiilor şi amestecurilor explozive, care se regăsesc în mod uzual în compoziţia explozivilor de tipul dinamitelor", precizau procurorii DIICOT.

În noaptea de 10 spre 11 ianuarie 2013, în jurul orelor 2.20, membrii grupării au amplasat dispozitivul exploziv sub autoturismul lui Bogdan Mararu, fratele lui Gheorghiţă Mararu, asasinat în noiembrie 2010. Maşina era parcată la o distanţă de un metru şi jumătate de blocul în care locuia Mararu, pe strada Privighetorii din municipiul Piatra Neamţ, într-o zonă unde se află şi sediul Direcţiei de Finanţe, Spitalul Judeţean, două biserici şi o bancă.

"Inculpaţii au acţionat cu intenţia de a a suprima viaţa părţii vătămate prin detonarea dispozitivului şi producerea unei explozii la punerea in mişcare a autoturismului. Producerea rezultatului urmărit a fost stopată, urmare a intervenţiei organelor de urmărire penală, care monitorizau activitatea infracţională a inculpaţilor", mai arătau procurorii DIICOT.

Ioan Dumitru Mironescu a fost arestat preventiv în 13 februarie 2013, după ce procurorii DIICOT au făcut percheziţii la locuinţa lui din Bucureşti. Daniel Pădurariu, Cosmin Irinel Lăcătuş, Ovidiu Popa, Emil Cristofor şi Petrică Jâtaru au fost arestaţi în 12 ianuarie anul trecut, după ce au fost prinşi punând dispozitivul exploziv sub maşina lui Bogdan Mararu, la Piatra Neamţ.

Asasinarea lui Bogdan Mararu a fost planificată pe fondul unor conflicte mai vechi ale lui Mironescu cu familia acestuia.

Astfel, Daniel Pădurariu l-ar fi pus pe Cosmin Irinel Lăcătuş să găsească două persoane care să monteze dispozitivul exploziv sub maşina lui Bogdan Mararu. Lăcătuş i-ar fi adus la întâlnirea cu Pădurariu pe Ovidiu Popa şi Emil Cristofor, care ar fi fost de acord să pună dispozitivul exploziv sub maşina lui Bogdan Mararu în schimbul a 7.000 de euro, însă au cerut 15.000 de euro dacă Mararu moare în urma exploziei, arăta instanţa Curţii de Apel Bacău în motivarea deciziei de arestare.

Totodată, Pădurariu le-ar fi cerut celor doi să incendieze şi două spaţii comerciale din Piatra Neamţ ce aparţineau unor apropiaţi ai lui Mararu, serviciu pentru care cei doi urmau să primească 1.000 de euro fiecare.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, Sorin Sava, declara că suspecţii erau monitorizaţi de SRI şi DIICOT încă din luna decembrie, iar în 11 ianuarie SRI a intervenit pentru prinderea acestora. Potrivit acestuia, SRI a găsit sub maşina de la Piatra Neamţ "un kilogram de explozibil plastic de provenienţă străină". Sorin Sava preciza că explozibilul fusese prins sub maşina de teren Range Rover şi putea exploda în momentul în care autoturismul pornea.

În 12 februarie 2013 au avut loc percheziţii la locuinţa fraţilor Bogdan şi Răzvan Mararu, anchetatorii având indicii că atentatul din Piatra Neamţ ar fi fost comandat în urma atacului armat din 26 noiembrie 2012, când cetăţeanul moldovean Vitalie Proca a tras mai multe focuri de armă pe o stradă din cartierul Vitan din Capitală, cu intenţia de a-l ucide pe Mironescu, pentru a se răzbuna.

Vitalie Proca l-a confundat însă pe Dumitru Mironescu şi a tras mai multe focuri de armă într-un bărbat aflat într-o maşină asemănătoare cu a liderului interlop din Piatra Neamţ. Răzvan Isăilă, în vârstă de 26 de ani, a fost atunci împuşcat de Vitalie Proca în cap şi în piept, fiind salvat după ce a fost supus unei intervenţii chirurgicale, la Spitalul Floreasca. Proca a fost prins în 6 februarie la Moscova, cu sprijinul Poliţiei din Rusia, Italia, Moldova şi al Scotland Yard, el fiind căutat după ce în primăvara anului trecut pe teritoriul Marii Britanii a comis o faptă similară, spunea şeful Poliţiei Române, Petre Tobă .

În 14 noiembrie 2010, Gheorghiţă Mararu, fratele lui Bogdan Mararu, a fost ucis într-o cafenea din Piatra Neamţ, iar asasinarea acestuia a generat ample dezvăluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat cu destituirea şefului Poliţiei Române Petre Tobă şi a secretarului de stat Dan Fătuloiu.
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus