Stiri de ultima ora

Delon, despre premiul onorific Palme d Or: Este aproape un omagiu postum, doar că sunt încă viu

Delon, despre premiul onorific Palme d Or: Este aproape un omagiu postum, doar că sunt încă viu
Actualitate
Actorul francez Alain Delon, care a primit un premiu Palme d Or pentru întreaga carieră la Festivalul de la Cannes 2019, a declarat despre prestigioasa distincţie că este "aproape un omagiu postum, doar că este încă viu", potrivit Le Point.

134 afişări

Delon, despre premiul onorific Palme d Or: Este aproape un omagiu postum, doar că sunt încă viu

Ceremonia a avut loc duminică seară, iar premiul i-a fost înmânat veteranului actor de fiica acestuia, actriţa Anouchka Delon, în aplauzele lungi ale publicului, din care au făcut parte şi ministrul francez al Culturii, Franck Riester, preşedintele Festivalului de la Cannes, Pierre Lescure, şi delegatul general al evenimentului, Thierry Fremaux.

"N-am mai plâns de mult aşa", a spus Alain Delon.

"Voi pleca, dar nu fără să vă mulţumesc. Sunt un star, dar pentru acest lucru trebuie să vă mulţumesc, o datorez publicului şi nimănui altcuiva", a spus actorul, adăugând că se mai gândeşte şi la alte două femei ale vieţii sale, actriţele Mireille Darc şi Romy Schneider.

#Cannes2019 French actor Alain Delon arrives to be awarded with an Honorary Palme d Or at the 72nd edition of the Cannes Film Festival. #AFP @tofsimon Antonin Thuillier pic.twitter.com/PQPpCYLZPd

— AFP Photo (@AFPphoto) May 19, 2019

"Nu îi oferim premiul Nobel pentru pace", a declarat Thierry Fremaux, într-o conferinţă de presă. "Îi oferim un premiu Palme d Or onorific, pentru cariera de actor", a explicat acesta.

Delon, în vârstă de 83 de ani, unul dintre cei mai celebri actori europeni de peste cinci decenii, a jucat în filme precum "Ghepardul", de Luchino Visconti, care i-a adus un premiu de interpretare la Cannes în 1963.

Actorul a avut o relaţie schimbătoare cu festivalul de la Cannes, declarând la un moment dat că nu se va întoarce pe Croazetă după ce organizatorii au omis să îl invite la celebrările care au marcat a 50-a ediţie.

S-a bucurat de cea mai mare popularitate în Franţa în anii 1960 - 1970, dar, în ultimii ani, Delon a provocat controverse, mai ales după ce şi-a declarat prietenia cu politicianul de extremă dreaptă Jean-Marie Le Pen.

Chiar şi Anthony Delon, fiul său, l-a acuzat pe actor de violenţă domestică.

Organizatorii Festivalului de Film de la Cannes, care a debutat pe 14 mai, nu numai că nu au anulat gala de decernare a premiului onorific, ci au lansat şi un afiş al evenimentului cu imaginea lui Alain Delon. Iniţial, acesta trebuia să fie afişul oficial al festivalului, dar organizatorii s-au răzgândit şi au decis să o onoreze pe regizoarea Agnes Varda, care a murit pe 29 martie, la vârsta de 90 de ani, din cauza unui cancer.

Cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se va desfăşura până sâmbătă.

Alain Delon a jucat în pelicule precum "Rocco şi fraţii săi" (1960), "În plin soare" (1960), "Eclipsa" (1962), "Ghepardul" (1963), "Laleaua neagră" (1964), "Samuraiul" (1967), "Borsalino" (1970), "Notre histoire" (1984), "Pe cuvânt de poliţist" (1985).

În 1964, Alain Delon a fost nominalizat pentru prima dată la Globul de Aur. În 1977 a ajuns pe lista favoriţilor la premiile César, pentru rolul principal din "Mr. Klein", de Joseph Losey, iar interpretarea din "Notre Histoire", de Bertrand Blier, i-a adus, în 1985, premiul pentru cel mai bun actor. La Festivalul de la Berlin a primit Ursul de Aur onorific în 1995, iar, în 2005, a fost numit Ofiţer al Legiunii de Onoare de preşedintele francez Jacques Chirac.
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus