Stiri de ultima ora

DECIZIE ȘOCANTĂ a lui Victor Ponta în dosarul de corupție - Ce le cere judecătorilor ICCJ privind achitarea sa

DECIZIE ȘOCANTĂ a lui Victor Ponta în dosarul de corupție - Ce le cere judecătorilor ICCJ privind achitarea sa
Actualitate
Un complet de cinci judecători de la instanța supremă a dezbătut, luni, o cerere din oficiu a instanței de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) dar și apelurile DNA și a unui dintre inculpații condamnați în dosarul Turceni Rovinari în care este judecat pentru fapte de corupție Victor Ponta.

Astfel, apărarea deputatului Ponta a cerut judecătorilor să nu trimită întrebări la CJUE și astfel să nu suspende pe perioadă nedeterminată judecarea acestor apeluri și totodată să admită apelurile din cauză, să desființeze decizia de achitare a clientului său și cazul să fie trimis la un complet de trei judecători specializat în judecarea faptelor de corupție, în acord cu decizia CCR.

Benevol și alți inculpați achitați de primii judecători din acest caz au optat să ceară desființarea deciziei de achitare și rejudecarea cazului de la zero.

„Pentru că deciziile CCR sunt obligatorii tot ce putem concluziona este aceea de a admite apelul, de desființare a deciziei inițiale și trimitere a dosarului la un complet de trei judecători de la ICCJ.Se impune rejudecarea cauzei de un complet specializat în etapa de fond așa cum a statuat CCR.Pe fondul calității lui Victor Ponta, cea de deputat, dispuneți trimiterea dosarului tot la C3 a ICCJ”, a cerut procurorul DNA în fața magistraților ICCJ.

„Și noi suntem de acord cu desființarea deciziei de achitare. Vorbim de o nulitate absolută aici. A existat acest conflict. În baza prerogativelor CCR a înțeles să pună capăt acestuia.

A pus în culpă ICCJ că nu a respectat articolul din legea 78 pe 2000 privind aceste completuri specializate de corupție.

CCR în schimb a văzut și efectele conduitei ICCJ. Mă delimitez de comportamentul CCR din paragraful 170. E acel paragraf unde CCR dictează ce trebuie să facă instanțele. Drept consecință desființați decizia anterioară și trimiteți la rejudecare”, a spus tranșant avocatul lui Ponta, Florian Șurghie.

Avocatul unui alt inculpat achitat prin aceeași decizia a încercat să salveze soluția oferind o variantă de compromis judecătorilor ICCJ.

„Consider că obligația dumneavoastră e să protejați soluția de achitare. E principiul echității. Continuați judecata față de clienții achitați și disjungeți față de Cristea pentru trimiterea întrebărilor la CJUE.Dacă anulați decizia creați o anulare a unui drept al clientului meu. E vorba de un principiu elementar privind starea mai favorabilă”, a explicat avocatul Liviu Dăscălescu.

Judecătorii au rămas în pronunțare pe aceste cereri și urmează să stabilească dacă desființează decizia prin care Victor Ponta a fost achitat sua dacă oprește dosarul în loc și transmite CJUE întrebări legate de motivarea CCR.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus