Stiri de ultima ora

”Crama Oprisor” la Cotroceni!

”Crama Oprisor” la Cotroceni!
Actualitate
Uite ca Summit-ul de la Sibiu seafla in grafic, asa ca mai este de trecut doar vizita Papei si, gata, capii sistemului care s-au dat de ceasul mortii ca nu pot parasi conducerile structurilor pana ce nu ”bifeaza” aceste doua evenimente majore pentru Romania ar cam trebui sa nu uite ce au promis. Si anume ca vor alege singuri calea ”retragerii onorabile” spre pensiile speciale, imediat dupa ce vor asigura buna organizare a evenimentelor organizate in timpul mandatului Romaniei la Presedintia Consiliului Uniunii Europene.

Numai ca deja pe culoarele Palatului Cotroceni se fac cartile pentru ca, de la seful Serviciului de Telecomunicatii Speciale, generalul Ionel Sorinel Vasilca si  pana la ”dinozaurul” sepepist Lucian Pahontu, toti cei care au promis ca vor pleca singuri din sistem sa dea acum din nou cu flit oricarei incercari de resetare a anchilozatului sistem de la noi. Culmea este insa ca in aceasta ”hora” au intrat acum si cei care au tot sperat ca li se va face si lor astfel loc la ”masa puterii”. Insa atat cei care se tin cu disperare de scaunele pe care mai ca ar vrea sa le lase mostenire pe persoana fizica, dar si aspirantii care s-au saturat deja sa tot fie dusi cu zaharelul au ajuns sa bata tot mai des drumul la ”Crama Oprisor” de la Palatul Cotroceni, asa cum este numit mai nou biroul consilierului prezidential Ion Oprisor. Generalul care a iesit brusc din starea de letargie in care se cufundase atata vreme la umbra CSAT-ului, ajungand acum sa ”staboreasca” conflictele mocnite din sistem! Si jucand implicit pe cat de ingratul, pe atat de riscantul rol de canal neoficial de comunicare intre partile beligerante, mai ales ca este vorba de rivalitati istorice, care chiar nu au cum sa fie ”inecate” intr-un simplu sau mai multe pahare de sprit…

Cine l-a reactivat?

Data fiind vulnerabilitatea familiala a principalului sfetnic al presedintelui Romaniei pe toate problemele care tin de securitatea nationala, generalul Ion Oprisor a constientizat pe deplin ca nu prea ii da mana sa-si umfle muschii, mai ales in fata initiatilor sistemului. Iar asemenea sefului sau direct, Oprisor s-a complacut, mai mult decat cu talent, in starea de a ingrosa numarul ”ficusilor” de la Palatul Cotroceni. Numai ca, totusi, ceva s-a schimbat aproape peste noapte, singura mare intrebare care ramane fiind cine a reusit sa-l ”reactiveze” intr-un asemnea hal pe generalul Oprisor.

Mai ales ca ”baietii veseli” de la DGIA, care pareau a avea ”parghia” necesara de la Prahova prin care Oprisor sa nu miste in front au fost primii care au simtit pe propria piele noua atitudine de forta si boicotul informativ la care i-a supus  generalul preluat de Iohannis de la Basescu in doi timpi. Si care, fara sa renunte la ”cutumele” batranilor combinatori din sistem, pare a juca acum la ”next level”, asumandu-si chiar prezenta la paranghelii transpartinice mai mult decat interesante, in ciuda riscului ca acestea sa fie dezvaluite public.

”Blaturi” la ”baietesti”!

Si uite cum au ajuns sa se faca tot felul de scheme a viitoarelor organigrame de conducere a structurilor din sistem la paranghelii ”baietesti”, de ar suferi atacuri de panica partenerii strategici daca ar sti unde se iau deciziile care tin inclusiv de securitatea geo-strategica. Si unde se incearca negocierea a tot felul de ”blaturi”, pentru a nu fi pe deplin perturbata starea de ”echilibru” in care este tinuta cu buna stiinta buna parte a sistemului. Mai mult chiar, nivelul discutiilor de la ”baietesti” a ajuns atat de ”colocvial”, incat cei prezenti ar scoate pe taraba ce posturi de adjuncti sau diverse grade de generali si chestori mai au, pentru a obtine astfel trocuri cat mai avantajoase. Iar pentru a fi sinceri pana la capat, rezultatele sunt uneori spectaculoase.

Altfel fiind greu de explicat cum unul dintre cei mai apropiati comeseni ai generalului Ion Oprisor, chestorul Ioan Buda nu doar ca a reusit minunea de a nu mai fi ”ejectat” de la Frontiera, dar chiar a fost ”imbratisat” de pesedisti la conducerea Politiei Romane, pe o filiera altfel atat de vehementa cand vine vorba de ”ramasitele” basiste din sistem.

Mai usor cu spritul!

Iar ingrijorarea structurilor contrainformative cu privire la inmultirea si ”deschiderea” tot mai mare a anturajului participant la aceste ”baietesti” nu inseamna musai ca ofiterii de intelligence vor sa le faca concurenta neloiala procurorilor anticoruptie. Ci doar ingrijorarii profesioniste ca acestea pot fi astfel mult mai usor penetrate operativ, ceea ce tinand cont si de limbutia specifica unor astfel de ”suete informative”, chiar ca este o problema de siguranta nationala! Motiv pentru care serviciile au fost nevoite sa intervina, atragand atentia unora dintre comesenii cu functii uriase in statul roman, cat de discret au putut si ele, sa o lase mai usor cu spritul. Numai ca unora tocmai de aici se pare ca li s-ar fi tras embargoul… Asta daca nu cumva asigurarile privind protectia informativa a locatiilor nu a avut acoperire si in realitate, starnind astfel reactia concurentei…
Ziarul National

Articole similare :
comments powered by Disqus