Stiri de ultima ora

Cozmin Gușă anunță săptămâni de foc în PSD: Singurul pesedist cu scor peste partid este Firea. Candidatul Dăncilă îngroapă PSD

Cozmin Gușă anunță săptămâni de foc în PSD:  Singurul pesedist cu scor peste partid este Firea. Candidatul Dăncilă îngroapă PSD
Actualitate
Consultantul politic Cozmin Gușă a declarat joi seara, într-o intervenție telefonică la emisiunea "Legile Puterii", că urmează "două săptămâni de foc" pentru PSD, în care social-democrații decid dacă merg la alegerile prezidențiale cu un candidat "neserios", cu vot de încredere sub 10% sau vin cu unul care are un scor peste cel al partidului și cu șanse de a intra în turul 2.

Partidul Social Democrat joacă în acest moment pentru propria supraviețuire, consideră Cozmin Gușă, iar anunțul făcut joi de Viorica Dăncilă privind posibilitatea de a candida la alegerile prezidențiale pune PSD în situația riscantă de a nu intra în turul doi:

"În primul rând, trebuie să sesizăm că PSD este victima treburilor neserioase, ilegale pe care le-a făcut în perioada Dragnea - și cele neserioase au continuat în perioada Dăncilă. Dacă lămurim acel congres cvasi-inutil al PSD, a fost de fapt ca să o înscăuneze pe Viorica Dăncilă, pentru ca în final să poată să își asume o candidatură la prezidențiale. Tot ce s a discutat la precedentul congres aruncă un aer de neseriozitate, prin non-calitatea candidaturilor, din punct de vedere sociologic, a unui joc de grabă care a generat doar agitație.

PSD luptă pentru propria supraviețuire. Dacă vine cu un candidat neserios din punct de vedere sociolologic, un candidat cu intenție de vot cu o singură cifră – aici intră Dăncilă, Teodorovici, Șerban Nicolae sau Pleșoianu, locul ocupat fără o alianță va fi al treilea, adică un loc de arbitru nevolnic al turului 2 între candidatul PNL, Klaus Iohannis și probabil cel al USR-PLUS, care o fi el", a declarat Cozmin Gușă la Realitatea TV.

Unica șansă de salvare a PSD ar fi să aibă un candidat care să încerce să joace în turul 2 și să încerce o coaliție de partide cu un candidat propus de PSD, unul "care să conteze, să pună la lucru, să mobilizeze structura PSD care încă există", arată Cozmin Gușă.

"Am văzut la alegerile europarlamentare că această structură de partid încă există, dar nu a fost folosită. Spre deosebire de ProRomânia care are lideri, dar nu are structură și asta s-a văzut. PSD luptă pentru supraviețuire, declarația Vioricăi Dăncilă cu candidatura la președinție pare neserioasă. Încă de la momentul congresului, când a venit în studioul Realitatea, a fost transparent că Dăncilă își dorește candidatura, avea o pudoare falsă când spunea că e măsurată doar la liderii de partid. Soluțiile cu care vin azi, această grabă la început de august de a-și nominaliza un candidat, care pare să fie Viorica Dăncilă, condamnă PSD", este una dintre concluziile consultantului politic.

Înregistrarea care stârneşte un CUTREMUR: Şantaj cu procurori la DNA Oradea, de frica SIIJ

Congres PSD "rarefiat", cu 800-900 de oameni aleși pe sprânceană

PSD ar pregăti un "congres rarefiat" în august, potrivit surselor citate de Gușă, iar scopul acestuia ar fi să confirme candidatura lui Dăncilă. Asta în condițiile în care singurul lider din PSD care are un scor mai mare decât partidul este Gabriela Firea.

"O informație care nu circulă la nivel public e că congresul PSD din august nu va fi cu 3.000 sau 4.000 de oameni, ci doar cu 800-900 de reprezentanți, aleși pe sprânceană, care să voteze cum trebuie, ca să se realizeze acest joc. Orice student de la științe politice sau de la sociolologie știe că un candidat care nu are un scor peste scorul partidului nu contează. Singurul pesedist care are un scor de încredere mai mare decât partidul este Gabriela Firea. În trecut, Dăncilă avea o relație foarte bună cu Firea. Surpriza zilei a fost că Firea, la doar câteva ore după ce Dăncilă a spus că se oferă partidului, ne-a anunțat la rândul ei că ne va anunța săptămâna viitoare dacă s-a răzgândit cu candidatura. Este o mișcare aproape de șah-mat pentru activul PSD. În acel congres rarefiat se joacă miza între o femeie cu scor mai mare decât partidul și o altă femeie care e și prim-ministru", a explicat Cozmin Gușă.

Vor fi două săptămâni de foc în PSD

Potrivit acestuia, în jocul de alianță posibilă cu binomul politic ProRomânia-ALDE, Dăncilă nu are șanse să se impună, fiind vorba de doi lideri cu scor mai mare decât al ei, Ponta și Tăriceanu. Singura șansă a PSD ar fi să vină cu un candidat serios, chiar din afara partidului, care să aibă șanse să se impună.

"Singura care îi bate la scor este Gabriela Firea. Stând la masă într-un efort de reformare a USL, să spunem USL-E, de la European, ar fi punerea pe masă a candidaturii lui Firea. Vor fi două săptămâni de foc în interiorul PSD care decide dacă joacă neserios în continuare, sau vine cu un candidat din interior, cum e Gabriela Firea, sau unul din afara partidului, unul care să aibă șanse să se impună. Vorbim de candidați cu handicap: Klaus Iohannis are azi un scor bun, dar începe să își deconteze mandatul. PSD cu ALDE și Ponta trebuie să deconteze o guvernare dezastruoasă, iar pe măsură ce vine toamna, restanțele, dobânzile, noi împrumuturi vor afecta imaginea oricui va candida", preconizează Gușă.

Consultantul politic ia în calcul și scenariul în care PSD se încăpățânează și merge cu candidatul lui, iar partidul lui Ponta și ALDE îl vor susține pe Tăriceanu. "Va fi important ce candidat pune PSD ca să nu fure ProRomânia și ALDE din voturile de stânga".

PSD pierde guvernarea și ajunge la 10-15% dacă nu intră în turul 2 la prezidențiale

Gabriela Firea, singurul lider cu un nivel ridicat de încredere care a rămas în PSD în epoca Dragnea, ar putea fi "colacul de salvare" pentru partid.

"De vreo 2 ani dacă nu mai bine, Dragnea a ținut partidul sub fund, nelăsând loc unor lideri. Cea care s-a încăpățânat să rămână în PSD e Firea, ea a apărut constant pe locul 1 sau 2 la încredere. Firea are o imagine proastă în București și va avea probleme la candidatura din 2020 pentru Primăria Capitalei, dar la nivel de țară situația se schimbă radical.

PSD să fie conștient că dacă la aceste alegeri va fi pe locul 3, va pierde de urgență guvernarea,se pot formata alte majorități sub noul președinte. Vor fi interesante aceste reașezări, nu trebuie să includă neapărat USR-PLUS, dar vor fi alte construcții sub autoritatea noului președinte. PSD cade de la guvernare, ajunge la 10-15% cu un trend descrescător spre alegerile parlamentare. E important nu doar pentru PSD, dar și pentru masa salarială, pentru alegătorii care se regăsesc în acest partid de stânga", a explicat Cozmin Gușă.

"Prin mesajul de azi, Dăncilă omoară candidaturile interne din PSD"

Anunțul de posibilă candidatură la prezidențiale făcut joi de Viorica Dăncilă omoară practic orice altă candidatură internă din PSD, consideră consultantul politic.

"Trebuie să ne dăm seama de două lucruri: prin mesajul de azi, Viorica Dăncilă omoară candidaturile interne ale lui Teodorovici, Șerban Nicolae, Pleșoianu, iar șarja pe care a facut-o azi Firea o poziționează în acest joc cu alonjă mult mai mare în fața lui Dăncilă. Firea are un scor de câteva ori mai mare, ar putea fi un colac de salvare. Nu văd multă inteligență la vârful PSD, să se hotărească repede să nu își facă seppuku, să nu își organizeze o sinucidere cu frivolitatea acestei candidaturi la prezidențiale din partea unui partid aflat în suferință", a spus analistul politic.

Potrivit lui Gușă, Dăncilă ar fi candidatul ideal pentru Iohannis în turul al doilea la prezidențiale, un candidat extrem de comod și de ușor de bătut.

"De data asta Dăncilă și toți cei care o înconjoară trebuie să judece între a fi de folos lui Klaus Iohannis versus a omorâ partidul. Astea sunt alternativele pe care le are Dăncilă. PSD de pe locul 3 nu mai contează (în direcționarea voturilor către primii doi candidați - n.red). Dacă vorbim strict despre PSD, acela e momentul în care PSD nu mai contează, nu mai are nicio autoritate să spună electoratului cu cine să voteze, va fi o înfrângere drastică, istorică după 1989. Lucrurile ar fi tranșate, utilitatea lui Dăncilă este doar dacă va ajunge în turul 2, dar scorul ei e mic și nu poate să crească, pentru că pasivul e greu, atârnă greu treaba cu Dragnea".

Teodorovici va fi vinovatul de serviciu în toamnă

Eugen Teodorovici joacă "rolul clovnului" pe scena politică, fiind gata de orice sacrificiu doar ca să rămână în functie, spune Cozmin Gușă. Teodorovici va deconta în curând tot ce a făcut la Ministerul de Finanțe, dar și ce au făcut Dragnea și Vâlcov cu ajutorul lui.

"Am spus de la început, de când s-a înscris în cursă Teodorovici că trebuie un om de sacrificiu și cei din PSD mai inteligenți decât el l-au luat în calcul ca pe un iepure, și el a acceptat acest gen de propuneri care îi veneau. Se juca și Dragnea cu el. Nu am nimic cu Orlando, dar el joacă rolul clovnului, e gata de orice sacrificiu doar ca să rămână în funcție. Cred că va fi vinovatul de serviciu, va deconta și pentru ce a făcut el, dar și pentru Dragnea și Vâlcov", a explicat Gușă.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus