Stiri de ultima ora

Costoiu: Nu se pune problema retragerii României din CERN. În prezent, se negociază contribuţia noastră

Costoiu: Nu se pune problema retragerii României din CERN. În prezent, se negociază contribuţia noastră
Actualitate
Ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, a declarat că autorităţile române negociază felul în care România contribuie la activitatea CERN. Mai precis, este vorba despre banii pe care ţara noastră îi alocă şi despre felul cum aceştia vor fi folosiţi în interesul României.

Săptămâna trecută surse de la CERN au declarat pentru gândul că România nu a plătit încă taxa de participare şi că este posibil ca ţara noastră să nu mai participe la experimentul în cadrul căruia oamenii de ştiinţă caută „particula lui Dumnezeu”.

Costoiu a precizat că în ciuda acestui lucru nu există vreun pericol ca România să renunţe sau să fie exclusă de la CERN, unde lucrează peste 120 de cercetători români. Costoiu susţine că de fapt România îşi negociază în prezent modul în care taxa pe care o achită la CERN se va întoarce în România.

„România este interesată să fie parte a CERN. Am demarat negocierile şi suntem în plin proces de aderare. Conform înţelegerii cu CERN, în anul 2015, urmează să devenim membru deplin. Ceea ce am solicitat şi noi şi alte ţări europene este ca investiţia pe care România o face să aibă rezultate şi în România. Şi este o negociere pe care o purtăm cu reprezentanţii CERN”, a delcarat Mihnea Costoiu, în cadrul vizitei pe care Hannes Swoboda, preşedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor din Parlamentul European şi membru al Parlamentului European, a efectuat-o luni dimineaţă pe platforma de la Măgurele.

România participă la laboratorul-gigant de la CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare) încă din 1991.

Mihnea Costoiu: „Este o negociere”

Costoiu a precizat că negocierea privind banii alocaţi de România a început încă de anul trecut. „Vom continua să negociem şi pe parcursul anului 2014 felul în care România contribuie în mod concret la activitatea CERN. Este o negociere. După cum ştiţi, în anul 2013, am purtat negocieri cu toate marile laboratoare la care România participă şi am reuşit să impunem, să negociem împreună cu partenerii noştri internaţionali o colaborare reciproc avantajoasă nu doar pe infrastructuri, ci şi pentru cercetătorii din România. Acest lucru ne dorim şi la CERN şi continuăm discuţiile”, a declarat Mihnea Costoiu.

Ministrul Cercetării a precizat că până în prezent reprezentanţii CERN au fost de acord cu cerinţele din România, dar negocierile vor continua.

„Sunt încrezător că negocierile vor fi constructive şi reciproc avantajoase. N-am niciun motiv să cred altceva. Mai ales că România este un partener extrem de serios şi toate angajamentele pe care le-a luat, le-am susţinut şi îndeplinit în totalitate”, a spus ministrul.

Pe de altă parte, Nicolae Zamfir, directorul Institutului pentru Fizica Pâmântului „Horia Hulubei” şi în acelaşi timp reprezentantul CERN în România, a declarat pentru gândul că taxa pentru 2013 a fost achitată.

„Taxa este graduală în funcţie de gradul de participare, anul trecut era de 60%. Pentru 2014 era 75%, urmând ca în 2015 să fie 100%.Toată cotizaţia depinzând de PIB, că aşa se calculează, este de aproximativ 10 milioane de franci elveţieni. Deci la  nivelul lui 2014 este de 7 milioane de franci elveţieni”, a precizat Nicolae Zamfir.

Ce este CERN

CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire), înfiinţat în 1954, a devenit ulterior Laboratorul European pentru Fizica Particulelor Elementare. Oamenii de ştiinţă de la CERN, care provin din 23 de ţări europene, cercetează cele mai mici particule din Univers pentru a descoperi modul în care acesta s-a format şi a evoluat în primele miimi de secundă. Laboratorul gigant este situat la graniţa dintre Franţa şi Elveţia, la o adâncime de 100 de metri.

Articole similare :
comments powered by Disqus