Stiri de ultima ora

Corina Crețu, atac voalat la premierul Dăncilă: Guvernele nu pot decide din capitale unde pot investi la nivel local

Corina Crețu, atac voalat la premierul Dăncilă:  Guvernele nu pot decide din capitale unde pot investi la nivel local
Actualitate
Guvernele UE trebuie să înțeleagă că nu pot decide din capitale unde, cât și cum pot să investească la nivel local, spune comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu. Nevoile cetățenilor sunt cunoscute de cetățeni, spunea aceasta.

Corina Crețu a declarat, luni, la Cluj-Napoca, la o conferință organizată de Comitetul European al Regiunilor, că politica de coeziune are ca obiectiv central combaterea disparităților dintre țările și regiunile Europei prin politici adaptate realităților locale.

„Politica de coeziune a fost și rămâne principala politică de investiții a UE, având ca obiectiv central combaterea disparităților dintre țările și regiunile Europei prin politici adaptate realităților locale, care pun accent pe inovare, competitivitate, locuri de muncă, schimbări climatice și de mediu. (...) Sper ca guvernele să înțeleagă că nu pot decide din capitale unde, cât, cum pot să investească la nivel local, eu cred că primarii și cei care locuiesc aici știu cel mai bine nevoile cetățenilor și de aceea încurajăm ca fondurile europene să fie concentrate în mare parte în mâna celor care sunt reprezentați direct de cetățeni, pentru că și-au dezvoltat capacitatea administrativă și știu care sunt, exact, nevoile cetățenilor. Sperăm ca în următoarea perioadă de programare, cât mai multe state să ofere management direct fonduri europene pe tot parcursul procesului de elaborare a proiectelor, până la implementarea acestora”, a spus Crețu, conform Mediafax.

Potrivit acesteia, modelele centralizate lasă, încă, în seama capitalelor să decidă unde și cât să se investească, astfel că, în discuțiile cu statele membre pentru acordurile de parteneriat privind programele operaționale aferente perioadei 2021 – 2027 trebuie să se găsească înțelegere din partea guvernelor pentru alocarea directă a banilor regiunilor și primăriilor.

Corina Crețu participă, luni, la Cluj-Napoca la conferința Comisiei pentru politica de coeziune teritorială (COTER) a Comitetului European al Regiunilor ”Susținerea și dezvoltarea unei politici de coeziune eficiente pornind de la autoritățile locale și regionale din Uniunea Europeană”.

La eveniment mai sunt prezenți, printre alții, Isabelle Boudineau, președintele COTER a Comitetului European al Regiunilor, și primarul Emil Boc.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus