Stiri de ultima ora

Consultare publică proiectul pentru realizarea interoperabilităţii între instituţii în domeniul ITC

Consultare publică proiectul pentru realizarea interoperabilităţii între instituţii în domeniul ITC
Actualitate
Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) lansează în consultare publică, luni, proiectul de lege privind realizarea cadrului naţional de referinţă pentru realizarea interoperabilităţii în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (CNRTIC).

1 afişăre

Consultare publică proiectul pentru realizarea interoperabilităţii între instituţii în domeniul ITC

Scopul legii este de instituire a unui cadru general pentru administrarea interoperabilităţii sistemelor informatice ale instituţiilor publice care trebuie să furnizeze servicii către cetăţeni. În esenţă, este vorba despre măsurile legislative şi administrative care să ducă la interconectarea bazelor de date. Legea îşi propune să stabilească premisele pentru organizarea unitară a arhitecturilor tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor (TIC) ale instituţiilor publice, astfel încât aceastea să poată conlucra, inclusiv transfrontalier. Elementul principal al proiectului este stabilirea unui cadru al registrelor de bază. Au fost definite cinci registre de bază: registrul persoanelor, adreselor, terenurilor, firmelor şi cel auto. Potrivit proiectului, se înfiinţează Registrul Naţional al Registrelor (RNR), care funcţionează ca un index al datelor stocate de către instituţiile publice. Registrul Registrelor va fi administrat de Agenţia pentru Agenda Digitală a României (AADR), care îl va alcătui în colaborare cu instituţiile publice care deţin aceste date.

Prin această lege se conferă AADR rolul de asistare a instituţiilor şi autorităţilor publice în vederea asigurării conformităţii cu legea a proiectelor de informatizare. De asemenea, AADR va căpăta rol de avizator pentru aceste proiecte de informatizare, anterior intrării acestora în Comitetul Tehnico-Economic pentru Societate Informaţională. Prevederile legii, inclusiv normele tehnice, sunt obligatorii pentru instituţiile publice centrale şi opţionale/cadru de referinţă pentru celelalte instituţii publice.    
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus