Stiri de ultima ora

Consiliul Concurenței: Dacă produsele sanitare nu se ieftinesc, vom lua măsuri de urgenţă, precum rechiziţionarea sau plafonarea preţurilor

Consiliul Concurenței:  Dacă produsele sanitare nu se ieftinesc, vom lua măsuri de urgenţă, precum rechiziţionarea sau plafonarea preţurilor
Actualitate
"Vedem creşteri mari de preţuri la produsele sanitare, echipamente de protecţie, dezinfectanţi. După cum se ştie, pe zona aceasta au fost interzise exporturile, iar Guvernul importă, prin Unifarm sau prin alte instrumente, echipamente de protecţie. Au fost identificaţi producători din ţară care îşi reprofilează activitatea şi încep să producă măşti sau dezinfectanţi. În orice caz, aceasta este o piaţă care clar nu funcţionează bine. O observăm cu atenţie, avem în derulare investigaţii, iar dacă suspiciunile se confirmă vom aplica amenzi. Suntem atenţi la ce se întâmplă şi, dacă lucrurile nu se normalizează, atunci va trebui să venim cu alte intervenţii", a spus Chiriţoiu.

El a precizat că preţurile ar trebui să revină aproape la cele dinaintea crizei.

"Dacă vedem o creştere de 10-20%, bun, e o creştere excepţională, cum sunt şi perturbări ale lanţurilor de producţie şi logistice, deci anumite creşteri de preţ pot apărea corect în această perioadă. Dar dacă vedem creşteri foarte mari, cum sunt acum la unele produse, de 100%, atunci va trebui să venim cu alte mijloace de intervenţie.(...) În legislaţia de urgenţă sunt prevăzute măsuri precum rechiziţionarea produselor şi stabilirea preţurilor de către autorităţi. Sunt mijloace mai brutale, pe care nu e bine să le luăm cu uşurinţă, dar dacă va fi nevoie vom ajunge acolo...", a subliniat şeful Concurenţei.

Întrebat care este orizontul de timp în care ar putea fi luate aceste măsuri, Chiriţoiu nu a putut răspunde cu precizie.

"Nu ţine numai de noi, de Consiliul Concurenţei. Noi putem face investigaţii. Restul, dacă ajungem la alte măsuri, necesită o coordonare între instituţii şi nu putem decide numai noi. Acum facem schimb de informaţii cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi cu Ministerul Sănătăţii", a mai spus el.

Pe de altă parte, la alimente nu există o scumpire generalizată, care să necesite intervenţia statului, a subliniat Bogdan Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, cele mai mari creşteri sunt la produsele importate, întrucât creşte costul transportului, care este afectat în toată Europa.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus