Stiri de ultima ora

Comunitatea Declic: Partidele de opoziție vor reforma Curtea Constituțională

Comunitatea Declic: Partidele de opoziție vor reforma Curtea Constituțională
Actualitate
Comunitatea Declic a obținut de la principalele partide de opoziție promisiunea publică a faptului că, atunci când vor avea majoritate în Parlament, vor reforma Curtea Constituțională, prin schimbarea criteriilor de numire a judecătorilor.

Potrivit unui comunicat, partidele care și-au asumat public această reformă sunt USR, PNL, PMP, UDMR și PLUS. În urma unei campanii a Comunității Declic și a unei petiții semnate de peste 18.500 de cetățeni, reprezentanții PLUS, PMP, PNL, UDMR și USR și-au asumat că modificarea criteriilor de numire a judecătorilor la CCR va fi o temă pe agenda lor, în momentul formării unei noi majorități în Parlament. Comunitatea Declic a cerut ca unul dintre principalele criterii de luat în calcul la nominalizarea unui judecător constituțional este ca acesta să nu fi fost într-o funcție de conducere sau să fi reprezentat în ultimele două mandate un partid politic la nivel local, național sau european. ”În ultimii doi ani, deciziile CCR au ridicat suspiciuni privind independența judecătorilor constituționali. Singura instituție garant al Constituției din România a hotărât că un prag valoric minim pentru abuzul în serviciu este constituțional și a cerut Parlamentului să stabilească o valoare pentru acesta. Mai apoi, a revenit asupra deciziei, motivând o eroare de interpretare a recomandărilor Comisiei de la Veneția și a declarat neconstituționale unele prevederi care dezincriminau abuzul în serviciu.” - se mai arată în comunicat.

Andrei Lupu, membru al Biroului Național PLUS: ”Avem nevoie de judecători profesioniști și independenți și ne alăturăm oricărui demers care își asumă acest obiectiv. (...) Mai mult, ne dorim o dezbatere publică largă, care să privească o reformă constituțională vastă, în jurul căreia să putem construi o viitoare majoritate parlamentară".
stirileprotv.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus