Stiri de ultima ora

Comisia de la Veneția se află la București. Verifică modificările la legile justiției și la codurile penale

Comisia de la Veneția se află la București. Verifică modificările la legile justiției și la codurile penale
Actualitate
O delegaţie a Comisiei de la Veneţia se află în România, după sesizarea PNL privind modificarea legilor justiţiei prin ordonanţe de urgenţă, şi va fi primită, miercuri, de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Şeful statului a anunţat că va discuta, printre altele, despre codurile penale, aflate în procedură de modificare în Parlament. Pe durata vizitei în România, raportorii Comisiei se vor întâlni şi cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, dar şi cu reprezentanţii principalelor instituţii din sistemul judiciar, transmite News.ro.

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte, miercuri, de la ora 11.00, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia.

Întâlnirea a fost solicitată de către delegaţia Comisiei, iar şeful statului a anunţat că printre subiectele care vor fi discutate se numără şi modificarea codurilor penale. 

De asemenea, raportorii Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept se vor întâlni, tot miercuri, cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Pe durata vizitei în România, delegaţia Comisiei de la Veneţia mai are programate întâlniri cu reprezentanţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ai Parchetului General, ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi cu conducerea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. 

Raportorii vor discuta despre legile justiţiei, modificarea acestora prin ordonanţe de urgenţă şi modificarea codurilor penale, aflată în plin proces în Parlament. 

Delegaţia Comisiei de la Veneţia a venit în România în urma sesizării făcute de către PNL, după adoptarea OUG 7/2019. 

„Pregătim sesizarea Comisiei de la Veneţia, atât pe această nouă OUG, cât şi pe OUG 90 şi 92, care au fost emise în dispreţul recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Sesizarea Comisiei de la Veneţia o vom realiza prin intermediul APCE, mergând pe aceeaşi procedură prin care am reuşit sesizarea Comisiei de la Veneţia şi pe legile justiţiei, şi pe Codul Penal şi pe Codul de Procedură Penală. Această nouă Ordonanţă reprezintă o sfidare la adresa fiecărui cetăţean român, reprezintă o sfidare la adresa partenerilor noştri de la nivelul UE”, a declarat atunci Ludovic Orban.

O săptămână mai târziu, Orban a anunţat că a fost finalizat textul sesizării, iar în 6 martie Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a admis solicitarea Partidului Naţional Liberal de a fi sesizată Comisia de la Veneţia faţă de modificările aduse legilor Justiţiei prin ordonanţă de urgenţă.
digi24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus