Stiri de ultima ora

Cinci scenarii posibile pentru Liviu Dragnea

Cinci scenarii posibile pentru Liviu Dragnea
Actualitate
ar putea fi ultimul în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în prima instanţă. Pe de altă parte, și Curtea Constitutională ar putea lua o decizie care îl vizează pe Liviu Dragnea, dar şi toate marile dosare de corupţie judecate până acum. Judecătorii trebuie să-i răspundă lui Florin Iordache, după ce acesta a reclamat că primele instanţe, completurile de 3 judecători de la Înalta Curte, nu ar avea competenţă pentru cazuri de corupţie. 

Fiecare dintre cele două decizii poate avea implicaţii în politică şi în justiţie. Sunt mai multe variante, care ar urma să aibă rezultate concrete diferite. Iată scenariile posibile, în funcţie de hotărârile pe care le vor lua judecătorii.

O decizie, cea mai simplă s-o numim, este cea în care Curtea Constituţională a României amână decizia. Nu ar fi prima dată când s-ar da o amânare. Astfel, pentru moment nu ar exista niciun efect asupra procesului de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

O a doua variantă ar fi ca judecătorii CCR să constate că nu există niciun conflict juridic de natură constituţională între ICCJ şi Parlament. Aceasta ar însemna că au fost constituite legal completurile de 3 şi nu ar exista niciun efect asupra procesului de la ICCJ.

Un al treilea scenariu - şi de aici încep şi implicaţiile - este cel în care CCR constată un conflict, ceea ce înseamnă că nu au fost constituite legal completurile de 3. CCR ar urma să dea şi calea de urmat în această situaţie, iar o posibilă consecinţă este reluarea de la zero a procesului lui Liviu Dragnea.

Scenariul 4 presupune ca ICCJ să amâne pronunţarea. Asta, în situaţia în care şi CCR amână sau decide că au fost constituite legal completurile. Depinde dacă va fi stabilit un nou termen înainte sau după 1 iunie. După 1 iunie ar implica şi înlocuirea unei judecătoare care urmează să se pensioneze. Aceasta ar însemna reluarea din toamnă a unor termene.

Iar cel de-al cincilea scenariu este cel în care judecătorii ICCJ rămân în pronunţare şi anunţă astăzi sentinţa sau la o dată ulterioară în luna mai.
digi24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus